Внасят иск за 1,2 млн. лв. срещу генерал Кирчо Киров

Софийският градски съд насрочи процеса за 10 февруари догодина

Бившият шеф на разузнаването е подсъдим за присвояване на служебни пари

Отменено е спирането на наказателното дело

Иск за 1,163 млн. лева срещу бившия шеф на разузнаването о. р. генерал Кирчо Киров и съпругата му Мария е внесен в Софийския градски съд (СГС) от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

Първото заседание по делото е насрочено за 10 февруари. Друг иск за конфискация на имущество за 1,54 млн. лв. е внесен и срещу Димитър Лидарев, бивш подчинен и съподсъдим на ген. Киров в процесите за длъжностни присвоявания на пари от разузнавателната служба.

Според военната прокуратура присвояваните от генерала и неговия подчинен пари били представяни като разходи на разузнавателната служба. Процесът във военния съд срещу тях се води при закрити врати, тъй като според защитната версия на ген. Киров парите са били отпускани за разходи, свързани с националната сигурност.

На първа инстанция ген. Киров получи 15 г. затвор, а Лидарев условна присъда, тъй като е признал, че е съставял фалшиви документи за теглене и отчитане на сумите от касата на разузнаването.

Преди 3 месеца делото трябваше да се гледа на втора инстанция - Военно-апелативния съд, но заради заболяване на ген. Киров, който получи микроинсулт, бе спряно за 6 месеца. Върховният касационен съд обаче е уважил протест на прокуратурата и е отменил спирането на процеса.

Коментари

Задължително поле