Обсъжданото увеличение на ДДС за ресторантите ще донесе загуби за страната ни като туристическа дестинация, тъй като съседни държави със сходен продукт като Гърция, Турция и Хърватия имат изгодни данъчни режими за сектора. За да не загуби конкурентоспособност, да е ценово достъпна за гостите и с пълни курорти, България трябва да запози 9% ДДС, смятат представители на бранша от Варна.
„Тази мярка е не само икономически обоснована, но и доказано ефективна за устойчивото развитие на индустрията”, каза пред "Труд news" председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Павлин Косев. Като добри примери той посочи държави със силно развит туризъм като Франция, Испания, Италия и Гърция, в които ставките на ДДС за сектора са намалени.
„Ресторантьорският сектор е един от най-трудоемките в икономиката, тъй като разчита в изключително висока степен на човешкия ресурс. Високата себестойност на услугата се дължи на значителните разходи за заплати, осигуровки и квалифицирана работна ръка. Увеличаването на ДДС ще окаже директен натиск върху цените, което ще се отрази както на потребителите, така и на заетостта в сектора”, предупреди Косев. По думите му намалената ставка на ДДС помага и в борбата със сивия сектор, тъй като малкият и среден бизнес много по-лесно изпълняват данъчните си задължения. „Историческите данни показват, че всяко увеличаване на данъчната тежест води до засилване на неформалната икономика”, подчерта председателят на ВАРХ.Той бе категоричен, че запазването на 9% ДДС е стратегическо решение за бъдещото развитие на ресторантьорството и на туризма в страната.