Експертът съветва: Захар? Правете разлика между плодове и сладкиши

Експертът съветва: Захар? Правете разлика между плодове и сладкиши

Особено, ако сте болни от диабет тип две – тогава ще разберете, че забраните да ядете плодове ви лишават от средство за… борба с болестта

Фруктозата е ценна тогава, когато е част от цялостен плод

От пациентите, които идват за пръв път при нас с диабет тип две, най-често чуваме изречението: „Но как ще остана на плодове 20 дни, нали лекарят ми е забранил!? Та те съдържат много захар!“ Често във фейсбук страницата ни има коментари в този дух, когато препоръчваме един или друг плод за лечебно гладуване. Каква е истината?

Класическата захар, която най-често за съжаление сме свикнали да виждаме в бяла кристална форма, е прост въглехидрат – дизахарид, съставен от две молекули: едната глюкоза, а другата фруктоза. Фруктозата се среща в изобилие и в свободна форма основно в плодовете, откъдето идва и нейното име. Тя е доста по-сладка от нейната „посестрима“ и функционален изомер глюкозата (изомерите са химични съединения с еднаква химична формула, но с различни химични и физични свойства).

Въпреки сходствата между тези две вещества, за разлика от глюкозата, която е универсалното гориво за всички човешки клетки, фруктозата може да бъде усвоявана и метаболизирана единствено от черния дроб, както и от някои клетки на бъбреците и някои ентероцити – клетки на тънките черва. Повечето плодове съдържат своеобразна смес от фруктоза, захароза, глюкоза, както и малки количества малтоза и галактоза – други видове прости захари.

Основно фруктозата е тази, която придава сладкия вкус на меда и плодовете, съдържа се и в някои зеленчуци, откъдето идва названието ѝ плодова захар. В плодовете видовете захари са в комбинация с различни микроелементи, фитохимикали, витамини, антиоксиданти, фибри. Фруктозата от плодовете не провокира повишаване на кръвната захар и вследствие от това обилно отделяне на инсулин. Бялата захар, както и глюкозата обаче предизвикват такова рязко отделяне и бързо и рязко повишаване на кръвната захар.

Откъде идва разликата? От факта, че плодът е цялостен естествен продукт, а подсладителят е изолиран, преработен, концентриран продукт. Не става дума само за бялата захар, изолирана от захарна тръстика или захарно цвекло, а и за извлечената от растенията фруктоза. Преди повече от половин век, когато случаите на диабет тип две зачестяват тревожно, учените се опитали да заменят в индустриално приготвената храна бялата захар с фруктоза. Но това не дало никакъв резултат – изолирана, фруктозата е не по-малко опасна за здравето от бялата захар. Изводът е, че фруктозата е ценна тогава, когато е част от цялостен плод и разбира се, не се прекалява с количеството ѝ.

Ето това е първата разлика, която трябва да знаем: независимо от идентичните химични формули, фруктозата в плодовете се усвоява по различен, по-балансиран начин от тялото.

За съжаление хранителната индустрия не се интересува от разликите, а само от по-големите печалби. Затова в средата на миналия век в САЩ започва извличането на глюкозо-фруктозен сироп от евтината и масово отглеждана царевица. Този сироп става един от главните източници на концентрирани и лесно достъпни захари в съвременната хранителна индустрия – той присъства в голям брой захарни, тестени и други хранителни продукти като сосове, сладоледи и кетчупи и се явява основният съвременен калориен подсладител. И някои учени с право свързват употребата му с тревожно нарастващите случаи на диабет тип две.

Да се върнем на фруктозата в плодовете. Препоръчвайки лечебно гладуване с плодове в нашата клиника, ние провеждаме подробни изследвания. За нас е изключително важно състоянието на организма на болния с диабет тип две човек и затова още при постъпването правим специфично изследване на кръвната захар и инсулина. И едва тогава назначаваме плодолечение, обикновено включващо плодове с нисък гликемичен товар и чай без мед. Хората с инсулинова резистентност бързо установяват ползите от този режим – въпреки че са на плодове, които лекарят им е забранявал, тяхната кръвна захар се нормализира само след няколко дни. Това се дължи именно на ниския гликемичен индекс и товар при пресните плодове. Много често нашите пациенти с диабет тип две с изненада научават също, че свръхприемът на животински храни и съпътстващото насищане на мускулните им клетки с наситени мазнини, а не само консумацията на обикновена захар, води до инсулинова резистентност и изтощаване на панкреаса, който отделя свръх количество инсулин. И в крайна сметка  - до постоянно високи нива на кръвната захар, до увеличен синтез на триглицериди и пикочна киселина, които постъпват в кръвта, достигайки останалите органи. Това ускорява производството и натрупването на мазнини в различни зони в тялото и отключва възпалителни процеси. Както и доста често -  чувство на глад, разтреперване, студена пот – класическа хипогликемия.

Фруктоза съдържат и някои зеленчуци. Когато ги приемаме в необработена форма, фруктозата в тях също има по-бавна скорост на усвояване и благоприятен ефект върху биохимичните и физиологични показатели в тялото.

Затова в нашата клиника смятаме за вредни диетите, които напълно изключват фруктозата. Тя носи опасност за организма само ако е от индустриално произведената храна, но не и когато е част от пресни, необработени плодове. Ето още едно доказателство: ако разтворим във вода 3 супени лъжици бяла захар (колкото има в една безалкохолна напитка например), след 30 минути глюкозата в кръвта ни ще бъде повече от 2 пъти над нормалната. Това е съпроводено с отделяне на големи количества инсулин, който след час-час и половина предизвиква спад на кръвната захар – настъпва хипогликемия. Да продължим с експеримента: ако към разтворената захар добавим смути от горски плодове, тогава общото количество въглехидрати ще е даже по-голямо от разтворената във вода захар. В този случай обаче кръвната захар се покачва по-малко и не се стига до късна хипогликемия. Отсъства и притокът на мазнини към кръвта.

Според изследователите тези разлики се дължат на фибрите, полифенолните съединения и останалите видове антиоксиданти в плодовете, придаващи им плътна консистенция и забавящи всмукването на въглехидратите. Изводът е, че освен фибри, суровите плодове и зеленчуци съдържат богата гама от фитонутриенти, които контролират преминаването на захарите през червата към кръвта. Поради това тези храни не само не създават риск от претоварване с фруктоза, но и ограничават повишаването на кръвната захар и инсулина.

Визитка 

Д-р Емилова завършва медицина през 1969 г. и придобива специалности по вътрешни болести, ревматология и кардиология. Има и магистратура по здравен мениджмънт.

Основава своята клиника през 1993 г., като прилага в нея метода на Лидия Ковачева, наречен омекотено гладуване с плодове и чай. От тогава до 15 август тази година през нея са минали 49 439 пациенти и огромната част от тях са излекували с този метод тежки хронични заболявания, обявени за нелечими. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Най-четени