ЕС предприема мерки срещу фалшификацията на меда

ЕС предприема мерки срещу фалшификацията на меда

Страните от Европейския съюз решиха да променят етикетите на опаковките на меда, така че потребителите да могат лесно да видят откъде идва медът и какви добавени захари съдържа, съобщава Euractiv.

Мярката беше договорена вчера от страните-членки на ЕС и Европейския парламент и е част от пакет от преработени „директиви за закуска“ за подобряване на прозрачността за мед, конфитюри и плодови сокове.

След официалния процес на одобрение на мярката, тя напълно ще замени сегашната система, при която етикетите показват само дали медът идва от Европейския съюз, или не.

Новите етикети ще уточняват от коя страна идва медът и процентът на истински мед от първите четири страни на произход. Ако действителният дял на меда е по-малък от 50 процента, трябва да се дадат процентите за всяка страна.

Промените бяха счетени за необходими след тревожен анализ на Европейската комисия миналата година, който установи, че 46% от 320 проби от проверени опаковки мед съдържат прекомерни количества по-евтини захарни сиропи.

Повечето от тестваните китайски проби (74%) и всички проби от Турция и Великобритания са силно фалшифицирани, според проучването.

Ревизираните мерки ще изискват експертите да подобрят контрола за по-успешно откриване на опаковки от различни видове сиропи, продавани като мед, и за повишаване на проследимостта на опаковките , така че производителят или вносителят да може да бъде проследен.

За конфитюрите ревизираните „насоки за закуска“ ще преценят през следващите три години дали ще са необходими подобни мерки за прозрачност . Междувременно е предвидено всеки килограм произведен конфитюр да съдържа най-малко 450 грама плодове.

За плодовите сокове даден продукт може да бъде етикетиран като „съдържа само естествени захари“, докато етикетът „сок с намалено съдържание на захар“ ще бъде разрешен за сокове, които са преработени и най-малко 30% от естествените захари са отстранени.

Най-четени