Как да запазите паметта си?

Как да запазите паметта си?

Най-важни са упражненията и и здравословното хранене

Диета с морски дарове

Въпреки че много неща за нашата памет са извън нашия контрол - генетика и стареене за начало - ние можем да повлияем на способността си да си спомняме чрез избор на начин на живот.

Кои са тези дейности и фактори, които могат да смажат колелата на нашата паметна машина? Същите неща, които ни помагат да намалим риска от сърдечни заболявания, инсулт, диабет и депресия: упражнения, здравословно хранене, добър сън, общуване и предизвикване на ума ни.

От всички начини, по които можем да защитим и подобрим паметта си, упражненията може да са най-ефективните. Всички сме усещали повишаването на фокуса и настроението след сесия тренировка. Но физическата активност, особено аеробните упражнения, има и дълготрайни ползи за паметта.

Храни, богати на хранителни вещества, подобряващи паметта, и с ниско съдържание на наситени мазнини, а не добавки, са добрият начин на хранене, казват експертите. Възрастните, особено, могат да се възползват от хранене в средиземноморски стил, според проучване от 2017 г. в Journal of the American Geriatric Society. Установено е, че тези с най-голямо придържане към диетата са имали 30 до 35% по-нисък риск от лоши резултати на когнитивни тестове. Експертите подозират, че комбинацията от храни улеснява сигнализирането на невронните клетки, поддържа мозъчните кръвоносни съдове здрави и намалява възпалителните съединения, които могат да попречат на процесите, свързани с паметта.

Ето как да се възползвате от предимствата на тази диета:

*Ограничете червеното месо и пълномаслените млечни продукти; увеличете ядките, бобовите растения, пълнозърнестите храни и риба; и използвайте зехтин за готвене.

*Яжте храни с флавоноиди и флаваноли. Смята се, че тези антиоксидантни съединения - открити в ябълките (особено в корите), горските плодове, цитрусовите плодове, черния чай и какаовите зърна - поддържат паметта остра, като защитават невроните и подобряват клетъчната сигнализация.

*Омега-3 мастни киселини, открити в големи количества в риба като сьомга, скумрия, риба тон и сардини, както и ленено семе и орехи - изграждат клетъчните мембрани в мозъка и могат да имат противовъзпалителни ефекти, които предпазват мозъчните клетки.

Най-четени