В седмицата на пазаруването за празничната великденска трапеза много важен е контролът на храните. От Българската агенция за безопасност на храните са започнали засилени проверки в търговската мрежа в цялата страна. Целта на тези проверки е засилен контрол на традиционните продукти, които българинът слага на трапезата си по време на Великденските празници. Това заяви в студиото на "Денят започва" д-р Любомир Кулински - директор на дирекция "Контрол на храните" в БАБХ.
"Основно това са произхода и продажбата на агнешко месо, козунаци и яйца, бои за яйца, зелени салати и т.н. Фокусът на нашите служители е насочен по цялата хранителна верига - от кланиците до щанда, от който си купуваме тези продукти. Тази година голямото пазаруване започва през тази седмица, която започва - особено на агнешкото месо, докато при яйцата вече се вижда известно раздвижване, започва малко по-масово пазаруване, което е нормално с оглед на това, че те имат малко по-дълга срок на годност от месото", обясни Кулински.
По думите му, месото на нашия пазар тази година, както и друг път, ще бъде основно охладено и дълбоко замразено.
Всички търговски обекти доказват с документ наличието на стоката, която е в тях. Там контролът е много строг, защото при агнешкото месо, знаете, че на всяка четвъртинка от трупа има печат. Този печат дава страната на произход, номера на кланицата, в която е закланото животното. Тоест по печата и съпроводителните документи, ако съответстват, ние нямаме основания за по-големи съмнения за някаква нелегална или контрабандна търговия", поясни той.
Синият печат на месото значи, че произходът му е от България, категорични са месарите. "Прясното агнешко трябва да е леко подсушено с приятен розов и червеникав цвят. Ако е лигаво, значи месото е замразявано, но се продава за прясно. Кръвчицата още трябва да му стои на месцето, това ще означава, че е добито скоро и няма индикации, че е внос", споделя майстор разкри месарят Деян по Нова ТВ.
Колегата му Мирослав пък обяснява, че около 30% е вносното агнешко тази година. "От Румъния и Македония е забранен вносът. За сметка на това пък има от Нова Зеландия. Промоциите в големите вериги подлъгват клиентите. Агнешко за 19 лева за килограм не е нормална цена", подчерта той.