Цената му на едро е почти 17 лева за килограм, в магазините е с поне лев-два отгоре
Расте цената на домати и краставици
Само за изминалата седмица кашкавалът тип “Витоша” е поскъпнал с 46 стотинки за килограм на борсите и тържищата в страната. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Цената на едро на млечния продукт вече е 16,90 лева на килограм. В магазините обаче той се продава поне с лев-два отгоре, а цената на някои марки надхвърля 20 лева за килограм. За да не шокират допълнително потребителите веригите използват трикове и продават по-малки разфасовки, посочвайки цената за 300 грама или 500 грама. И въпреки, че на етикетите е написана и цената на килограм, клиентите по-рядко се замислят за нея, обясниха за “Труд News” търговци.
На част от борсите в страната цената на “Витоша” е значително по-висока от средната за страната. Във Враца например кашкавалът се търгува на цени до 19,50 лева за килограм на едро, в Благоевград - до 19,40 лв./кг. В същото време в област Бургас максималната цена на млечния продукт на едро е 15,50 лева за килограм.
На борсите в страната се увеличава и средната цена на кравето сирене през последната седмица с 11 стотинки на килограм до 11,33 лв./кг. Цената му на едро в столицата достига до 16 лева за килограм, а в Кърджали - 15 лева за килограм. Най-евтино на борсите и тържищата в страната кравето сирене се търгува в областите Шумен (до 9,80 лв./кг) и Велико Търново (до 9,90 лв./кг).
Традиционно за сезона от ДКСБТ отчитат и ръст в цените на краставиците и доматите. През последните 7 дни цената на оранжерийните домати се е увеличила с 36 стотинки за килограм на едро до 2,91 лв. Доматите от открити площи поскъпват с 15 ст./кг до 2,29 лв./кг. Оранжерийните краставици на борси и тържища вече се продават срещу средно 1,95 лв. за килограм или с 5 стотинки по-скъпо в сравнение с преди седмица.
През изминалата седмица на едро поскъпват още захар, зрял фасул, ориз, леща, брашно, яйца, масло, кисело мляко, пилешко месо, ябълки, банани, картофи, зеле и кромид лук.