Изяли сме близо 5000 тона имитации за пет месеца
Производството на истинския продукт намалява с 1200 тона за година
Производството на сирене менте у нас се увеличава, показват официалните данни на Министерството на земеделието, храните и горите. За петте месеца на тази година мандрите са произвели 4 900 тона сирене с добавени растителни мазнини. За сравнение от януари до май 2018 година фалшивото сирене е било 4605 тона или с близо 300 тона по-малко.
Най-големи количества от имитиращия продукт са извадили мандрите през март – 1047 тона, показват още данните на земеделското министерство. Общо през цялата 2018 година българите са изяли официално 11,5 хиляди тона сирене с растителни мазнини.
В същото време предприятията са свили производството на истинско сирене. За първите пет месеца на тази година у нас са произведени 28 454 тона продукт от краве мляко. За същия период на миналата година обаче количествата са били близо 29 700 тона. Или истинското сирене намалява с 1200 тона за година.
Очаквано спад е регистриран и при количеството изкупено краве мляко от преработвателните предприятия. Общо преработеното мляко за петте месеца на 2019 г. достига 269 728 хил. литра, докато за същия период на миналата година то е 274 134 хил. литра.
Увеличава се обаче производството на кисели млека и на сметана, показват официалните данни на агроминистерството. При заквасените млека от малко над 66 000 тона преди година, сега производството им стига 70 420 тона. Сметаната от мандрите нараства от 990 тона за периода януари – май 2018 г. на 1221 тона през тази година.
Въпреки ръста в производството на фалшиви продукти, в големите вериги отделни щандове с надпис „Имитиращи продукти” почти няма. От началото на тази година влезе в сила изискването на закона такива храни да бъдат задължително в опаковка и на отделен щанд.
28 от общо 258 млекопреработвателни предприятия в България обявиха, че ще правят имитиращи продукти.