Образува токсини, оксалати и много кофеин
Може да доведе до здравословни проблеми
Някои хора – дали заради икономия, или от мързел - имат навика да оставят веднъж запарените листенца чай в чайника и да ги заливат с гореща вода на следващия ден. Това не само променя вкуса и аромата на напитката, но може да бъде дори опасно.
Черният чай може да се залива с вряща вода не повече от два пъти, след което е по-добре да изхвърлите листата и да измиете чайника. Факт е, че благодарение на процесите на ферментация и сушене напитката се запарва по-бързо (средно 2-3 минути), но бързо губи своите полезни свойства. Освен това започва процес на окисляване: микроорганизмите и гъбите лесно се размножават в хладка вода. При зеления чай ситуацията е малко по-различна: можете да го запарите няколко пъти, но все пак не трябва да го оставяте до следващата вечер. Вижте защо.
Риск от гастрит
Чаят на листа съдържа специални вещества, които при контакт с въздуха провокират появата на опасни за стомашно-чревния тракт микроби. Те не могат да бъдат "убити" дори с вряща вода. При редовна консумация на вчерашния чай съществува риск от различни заболявания: от дразнене на чревната лигавица и възникване на гастрит до стомашни язви.
Сърцето страда
За да се пребори с токсините, които съдържа охладеният чай, тялото ни се нуждае от много енергия. Ако постоянно пиете вчерашната напитка, цялата система ще се провали и сърцето ви също може да страда от токсините.
Тежък удар за черния дроб
Тънък филм с ивици по повърхността на охладения чай е резултат от химическа реакция, която разрушава тялото ни. Чревните стени пречат на усвояването на хранителните вещества, а черният дроб не може да се справи с основната си задача - премахване на токсините.
Камъни в бъбреците
Учени са установили, че в охладения натурален чай се образува голямо количество оксалат - съединение от соли и естери на оксаловата киселина. Те водят до образуване на камъни в бъбреците и други неприятни последици.
Проблеми с кръвното налягане
Отдавна е известно, че чаят съдържа големи количества кофеин. Освен това, колкото повече се налива гореща вода, толкова повече кофеин се отделя. Вчерашният чай предизвиква симптоми, напомнящи предозиране с прясно кафе: високо кръвно налягане, ускорен пулс, тревожност, гадене.