Отслабваме с яйца без страх от холестерол

Отслабваме с яйца без страх от холестерол

През деня ги яжте цели, вечерта - само белтъка

Избягвайте ги пържени заради допълнителната мазнина

Яйцето е универсален продукт. Добавя се към супи, салати, основни ястия, печива и закуски, но могат ли тези, които са на диета, да ги ядат? Вярно ли е, че този продукт може да ви помогне да се отървете от излишните килограми?

Белтъкът на яйцето е идеален протеин за човешкия организъм с максимална биологична стойност. Трябва да се набавя чрез храната, в противен случай се получава дефицит. Протеинът се смята за основния строителен материал на нашето тяло. Факт е, че именно пилешкият протеин има оптималния състав на аминокиселините, който е възможно най-близо до аминокиселинния състав на протеина в човешкото тяло.

Колкото до жълтъка, фосфолипидите са обявени за най-ценната му хранителна част. Те имат липотропно действие - оптимизират мастната обмяна и предпазват от омазняване на черния дроб. 70% от общото количество фосфолипиди в тялото се заема от лецитин - компонент, необходим за мозъчните клетки, нервните влакна и клетъчните мембрани. Лецитинът е враг на холестерола, предотвратява отлагането му по стените на кръвоносните съдове и участва в регулирането и подобряването на метаболизма му. Съотношението на лецитин към холестерол в жълтъка на пилешко яйце е 5:1 - това са пропорциите, които са идеални за човешкото тяло.

По колко на ден са разрешени

Дълго време се смяташе, че при висок холестерол и сърдечни заболявания яйцата трябва да се ограничат. Това виждане вече е ревизирано. Учените са доказали, че яйцата не могат да причинят промени в липидния профил и развитието на атеросклероза. Следователно няма ясни граници: можете да ядете едно, две, три яйца на ден... Основното е да не прекалявате. Излишъкът от всеки продукт не е подарък за тялото, особено за стомашно-чревния тракт. Ограниченията могат да се прилагат за хора, които по медицински причини трябва да консумират по-малко протеин, например при бъбречно заболяване.

Как да ги приготвяме

Оптималният и най-често срещан метод за готвене е омлет и рохко сварени яйца. Белтъчините от течните млечни продукти (мляко, кисело мляко, кефир) и рохките яйца се усвояват по-лесно и бързо - от 1 до 2 часа. Тази закуска е добра вечер, сутрин и след тренировка. При готвене протеиновите молекули в млякото и яйцата променят формата си, заплитат се и тялото по-трудно се справя с тях. Следователно времето за усвояване се увеличава до 2-2,5 часа.

Подходящи ли са при диета

Много диетолози не включват яйцата в диетата на тези, които отслабват, тъй като съдържат много мазнини, по-точно в жълтъка. Това обаче е спорно. Факт е, че жълтъците не допринасят за наддаване на тегло, лецитинът в състава им е богат на холин, който насърчава прехвърлянето на холестерола в кръвта и разграждането на мазнините.

При коригиране на теглото яйцата могат да бъдат включени в диетата по всяко време. Класическо ястие за тези, които отслабват, е омлет със зеленчуци за закуска. Въпреки това, има някои препоръки: например, вечер е полезно да ядете няколко варени белтъка. Това ви позволява да избегнете нощния глад. Яйчният белтък остава в стомаха дълго време, бавно се усвоява и по този начин поддържа тялото с аминокиселини през цялата нощ.

Ето защо, ако искате да отслабнете, не се отказвайте от ястия с яйца. Най-добре е да ги сварите рохки, да ги печете и да избягвате пърженето. Запомнете правилото: можете да ядете цяло яйце сутрин и през деня, но вечерта е най-добре само варен яйчен белтък.

С какво да се съчетават

Най-добре е яйцата да се съчетават със зеленолистни и други зеленчуци. Пригответе омлет с чери домати, патладжан, зелен фасул, гъби.

Неподходящи комбинации са с други белтъчни продукти като кашкавал, шунка, месо, както и с мазнини като майонеза, масло, сметана. На организма ще му дойдат в повече твърде много протеини и ще останете дълго време с тежест в стомаха. Не е подходящо и съчетанието на яйца с риба. Тя съдържа витамин B7 (биотин), който помага за усвояването на протеини, мазнини и въглехидрати и влияе върху производството на колаген. За съжаление, ако ядете риба с яйца, овидинът (биотин-свързващ протеин), който се съдържа в яйцата, неутрализира витамин B7.

Най-четени