Пасажи от скорпид пълнят мрежите

Пасажи от скорпид пълнят мрежите

Слука в разгара на лятото

Рибата плаши с голяма уста и бодли, но е голям деликатес

 

Искали да развъдят сьомгова пъстърва


Морето край Царево е пълно със скорпид. Това е една от най вкусните , но и опасни риби в залива.  Скорпидът е деликатес, филето му е много търсено, особено от местните ресторантьори, а уловът му си е истински майсторлък, защото рибата има шипове,  с които изпуска отрова и "жили" рибарите.

"Това е риба, която се цени най- вече заради филето. Обработваме я много внимателно и продаваме филето. Постна е, използва се за пържене, паниране и за супа. Убоде ли те, боли много.  
Заради големите пасажи скорпид, може да намалеят попчетата, тъй като хищникът- скорпид изяжда хайвера им“, обясняват морските вълци.

 
Скорпидът прилича на попче, но е с по- малко кости. Има голяма уста, и с кожните израстъци - шипове, за някои туристи изглежда плашещ, щом го зърнат уловен току- що в лодките на рибарите, но е невероятен деликатес. 

В момента рибарите ловят попче на въдица и скорпид с мрежи. Между другата риба, много рядко, но понякога се хваща и сьомгова пъстърва. Екземплярите са около 300 грама. Това се е случвало и друга година“, разказва Георги Пейчев, от Царево. 
За обитаващата солени води сьомгова пъстърва,  интересна история разказва кметът на Ченгене скеле- Димитър Янчев- Брадата. Преди около 40 години, по инициатива на тогавашния Институт за рибна промишленост, била внесена сьомгова пъстърва, с цел да се развъди по нашите брегове.

 
За целта било направено съоръжение, подобно на далян- „садка“, в Созопол, там където днес е новото пристанище. По време на буря обаче съоръжението рухнало и пъстървата се разпръснала. - "Така и не разбрахме дали се приспособи в наши води или не", разказа още Димитър Янчев.

Най-четени