Замразените са били в пика на зрялост
Въпреки че замразените продукти често имат лоша репутация, изследванията показват, че те могат да бъдат също толкова здравословни, ако не и по-здравословни, колкото пресните продукти.
В проучване, сравняващо хранителното съдържание на прясна и замразена царевица, моркови, броколи, спанак, грах, зелен фасул, ягоди и боровинки, изследователите установяват, че витамините в замразените продукти са „сравними и понякога по-високи“ от техните пресни аналози. Други проучвания потвърждават идеята, че единствената основна хранителна разлика между замразени и пресни продукти е, когато охладените пресни продукти губят хранителни вещества след няколко дни.
„Общественото схващане е, че замразените храни са лоши и че са по-малко хранителни, защото са по-преработени“, казва Каралайн Томасън, диетолог от Вашингтон, окръг Колумбия. „Но това всъщност не е вярно.“
Продуктът е най-хранителен, когато се бере в пикова зрялост, според експерти. Но кога се прибират плодовете и зеленчуците зависи от формата, в която ще се продават.
Пресните продукти, продавани в магазините за хранителни стоки, обикновено се берат преди пиковата зрялост, за да се гарантира, че няма да са изгнили, докато попаднат в количката ви за пазаруване. Това конкретно пътуване от фермата до масата може да отнеме седмица или две, казва Томасън.
Замразените продукти, от друга страна, се берат на или около пиковата зрялост, след това се бланшират и опаковат в азотна атмосфера няколко часа по-късно, което спомага за запазването на хранителните вещества.
„Замразяването блокира тези хранителни вещества, така че виждаме, че всички витамини и антиоксиданти остават стабилни за дълъг период от време“, казва Кайли Сакайда, диетолог и автор на готварската книга So Easy, So Good. Освен това замразените продукти често са по-евтини и издържат по-дълго във фризера, отколкото пресните продукти в хладилника, което може да помогне за намаляване на хранителните отпадъци.
Въпреки по-дългото време за транспортиране на пресните продукти до магазина, те все още съдържат много хранителни вещества. Но в сравнение с продукцията на фермерския пазар, последната понякога може да има дори повече предимства.
Тъй като местно отгледаните плодове и зеленчуци обикновено изминават по-късо разстояние от фермата до пазара, отколкото са изминали продуктите в магазините за хранителни стоки, те обикновено се берат в пикова зрялост.