ИТЦ се повишава с 1,1% за седмица
Цените на основните хранителни продукти, плодове и зеленчуци на борсите в България отбелязват ръст през последната седмица на март, сочи седмичният бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Индексът на тържищните цени (ИТЦ), отразяващ движението на цените на едро, се повишава с 1,1% до 2,392 пункта, при базово равнище от 1,000 пункта (2005 г.).
Сред млечните продукти най-силно поскъпва киселото мляко (400 г., над 3% масленост) - с 7,9% до 1,40 лв. Прясното мляко (3%) се търгува за 2,40 лв./л (+0,8%), а кашкавал “Витоша” - 18,24 лв./кг (+0,3%). Кравето сирене поевтинява с 0,8% до 11,32 лв./кг. Яйцата (размер М) се продават по 0,36 лв./бр. (+6,5%), а пилешкото месо достига 6,58 лв./кг (+1,6%). Маслото (125 г.) е с цена 3,14 лв. (+1,7%), олиото - 3,24 лв./л (+1,8%).
Брашното тип 500 поскъпва до 1,45 лв./кг (+0,7%), лещата - 4,50 лв./кг (+0,7%), оризът - 3,34 лв./кг (+3,4%), фасулът - 4,35 лв./кг (+1,1%). Единствено захарта поевтинява - с 3,8% до 1,80 лв./кг.
При зеленчуците: краставиците поевтиняват с 10,2% до 2,98 лв./кг. Най-голям ръст има при зрелия лук - 1,26 лв./кг (+14,3%) и зелето - 1,42 лв./кг (+11,5%). Доматите струват 3,33 лв./кг (+5,4%), картофите - 1,38 лв./кг (+3,9%), морковите - 1,25 лв./кг (+2,6%). Чесънът достига 7,00 лв./кг (+4,2%).
От плодовете най-силен е ръстът при ябълките - 1,96 лв./кг (+6,5%), следвани от портокали (+5,1%), лимони (+4,9%), банани (+3,4%), мандарини и грейпфрути (по +3,5%).