Редовното ядене на пиле може да увеличи риска от ранна смърт, показва ново проучване

Седмичната консумация на повече от 300 грама птиче месо е свързана с 27% по-висок риск от смърт в сравнение с консумацията на 100 грама птиче месо

Пилето е основна храна на трапезите по целия свят. От печеното пиле до хрупкаво пържено пиле и филе от гърди на скара върху салата "Цезар" - трудно е да се отрече, че е апетитно и изкушаващо. 

Според предварителни изследвания, публикувани в Nutrients, страстта ни към пилешкото може да бъде придружена от неочаквани рискове, по-специално повишен риск от ранна смърт от някои видове рак на стомашно-чревния тракт, пише изданието EatingWell.

Как е проведено това проучване?

Въпреки че някои експертни групи, като Международната агенция за изследване на рака, предполагат, че както червеното, така и преработеното месо могат да бъдат свързани с отрицателни резултати за здравето, изследванията върху домашните птици са ограничени, като само няколко проучвания предполагат, че то може да има роля за намаляване на риска от смърт поради всякакви причини. За да запълнят тази празнина, изследователите оцениха връзката между консумацията на бяло месо и ранната смърт от всякакви причини и от стомашно-чревни ракови заболявания, като се фокусираха върху ефектите от консумацията на птиче месо.

Проучването се фокусира върху групи от хора, които са били внимателно подбрани, за да разберат моделите на здравето и начина на живот. Над 4000 участници са допринесли за него с ключова информация чрез интервюта, проведени от медицински персонал.

Тези своеобразни интервюта събират подробности за демографията, общото здраве, навиците на начина на живот и личната история на човека. Извършени са измервания на теглото и височината, както и показанията на кръвното налягане по международните стандарти. Средно изследователите са проследили участниците в продължение на 19 години.

За да анализират диетичните навици, участниците попълнили валидиран въпросник, предназначен да отразява типичната консумация на храна. Количеството месо е било включено, като се разделяло консумацията на червено месо, птиче и общо месо, сортирани в четири нива на консумация за всеки тип.

Техният здравословен статус, включително дали са живи, дали са се преместили или са починали, беше потвърдено с помощта на местни общински записи и регионална база данни. Анализирайки тези групи, изследователите се стремят да разберат как консумацията на месо може да бъде свързана със смъртността. Използвани са усъвършенствани статистически методи за коригиране на фактори като възраст, пол и здравословно състояние, като се гарантира, че резултатите са възможно най-точни и надеждни.

Какво установи проучването?

По отношение на консумацията на месо, участниците, починали от усложнения на стомашно-чревни ракови заболявания, са склонни да консумират най-голямо количество месо седмично в сравнение с тези, които са починали от други причини.

Седмичната консумация на повече от 300 грама птиче месо се свързва с 27% по-висок риск от смърт в сравнение с консумацията на по-малко от 100 грама, като рискът става по-голям с увеличаване на консумираното количество.

Рискът нараства прогресивно с нарастването на консумираната порция и е по-висок в сравнение със същата порция червено месо. Участниците, които ядат повече от 300 грама птиче месо на седмица, са имали повече от два пъти риска от смърт от стомашно-чревен рак в сравнение с тези, които са яли по-малко.

При всичките 1028 починали субекта червеното месо представлява около 59% от седмичната им консумация на месо, като бялото месо представлява около 41% - 29% от птиче месо. 

Хората, които ядат повече червено месо, изглежда имат по-високи нива на смъртност от различни причини. Средно консумиращите червено месо, които са починали по време на проучването, са яли повече от 200 грама червено месо всяка седмица.

Консумацията на бяло месо, особено птиче, също е свързано с определени резултати от смъртността, особено за тези, които ядат повече от 100 грама пиле всяка седмица. Въпреки че някои парчета пиле може да тежат различно от други, парче пиле без кожа и кости обикновено тежи около 175 грама, а порция пилешки гърди тежи около 85 грама.

Тези данни са в противоречие с други данни, предполагащи възможен положителен ефект от по-високата консумация на бяло месо върху риска от рак на стомаха.

Проучването не събира подробности относно консумацията на преработено птиче месо или как е приготвено птичето месо, тъй като диетичният въпросник задава само общи въпроси за консумацията на птиче месо. Това оставя място за несигурност при разбирането дали резултатите се различават между тези, които консумират повече пилешко месо за бързо хранене и имат диета с по-малко хранителни вещества, спрямо хората, които ядат пиле на скара у дома като част от балансирана диета.

Освен това в проучването липсват данни за физическата активност на участниците, решаващ фактор за здравето. Това отсъствие може да доведе до леко надценяване или подценяване на връзката между храненето и здравето.

Важно е да се отбележи, че тъй като е наблюдателно проучване, констатациите могат да демонстрират само асоциации, вместо да установяват причинно-следствени връзки. Въпреки тези ограничения, тези констатации допълват ограничения брой изследвания, изследващи консумацията на птиче месо и здравните резултати.

Как се прилага това в реалния живот?

Констатациите от това проучване предоставят ценна представа за преоценката на нашия типичен хранителен избор, особено по отношение на консумацията на птиче месо. Ако сте човек, който редовно се наслаждава на ястия с пилешко месо, това изследване предполага, че може да си струва да обърнете по-голямо внимание на размера на порциите и честотата на консумация.

Това не означава, че трябва да избягвате изцяло пилешкото месо

Това не означава, че трябва да избягвате изцяло пилешкото месо, но разбирането на количеството, което консумирате и балансирането му с други източници на протеини, като риба, бобови растения или други растителни опции, може да помогне за намаляване на потенциалните рискове за здравето. Включването на разнообразни храни във вашата диета може да гарантира, че получавате разнообразие от хранителни вещества, като същевременно минимизирате отрицателните резултати, изданието EatingWell, цитирано от "Адевърул".

Най-четени