Ресторантьори след среща във Велико Търново: 20% ДДС ни оставя без оборотни средства

Негодуващите на този етап са отворени за преговори с държавата и не обмислят протести за запазване на 9% ДДС за заведенията

 Представители на туристическия и ресторантьорския бизнес в страната се събраха в четвъртък във Велико Търново, за да обсъдят какви мерки да предприемат за връщане на преференциалната ставка от 9% за ДДС за заведенията за хранене. В проектобюджета на държавата се предвижда косвеният данък да се върне на 20%. Дискусията, която продължи над 2 часа, беше закрита за журналисти.

"20% ДДС ни оставя без оборотни средства, проблемът е, че трябва да го отделим за държавата, вместо да го дадем за заплати на персонала". С 20 % ДДС продуктът ни става непродаваем за клиентите, което означава фалити и увеличение на безработицата.

Този данък влиза в нашия оборот, ние го дължим на държавата, но, когато трябва да започне разплащане с труда на служителите, в тежки месеци, каквито са януари и февруари, пари за ДДС не остават", заяви Петър Стефанов от Велико Търново, който развива ресторантьорски и хотелиерски бизнес.

Ресторантьорите ще предложат на Съвета за съвместно управление на правителството две мерки, с които да се запази 9% данък добавена стойност за заведенията за хранене.

„Няма да предлагаме нищо през медиите. Това е разговор, който трябва да проведем на маса. Надяваме се през следващата седмица да ни поканят. Ще покажем шифрите, ще покажем мерките. Те ще преценят дали тези мерки са достатъчни за допълнителна събираемост, за допълнително изсветляване и дали тези разчети, които имаме ние, въз основа на данни от НАП и НОИ, са достатъчни в бюджета, така че да бъде запазена тази ставка, която ще бъде изключително полезна за бранша. Тази ставка, ако не се запази, много голяма част от ресторантьорския сектор, който е малък и семеен, ще си замине“, коментира Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията.

На този етап ресторантьорите са отворени за преговори с държавата и не обмислят протести за запазване на 9% ДДС за заведенията.

"Бизнесът ни става нерентабилен, първо, за да можем достойно да заплащаме труда на персонала, и второ – да може стоката, която произвеждаме, да е продаваема", посочи Атанас Димитров, заместник-председател на БХРА.