Чиста, но не по вкуса на столичани
Филтриране е препоръката на проф. Тодор Кантарджиев
Миризма на тиня и мухъл, с вкус на блато - такава вода се оплакват, че тече от чешмите им в последните дни жители на няколко столични квартала като “Лозенец”,“Манастирски ливади” и “Гоце Делчев”. Сигналите в “Софийска вода” са зачестили, заради което от там обясниха в официално съобщение, че в основния водоизточник на София - яз. Искър в момента е най-засиленото и продължително цъфтене на фитопланктон. “Причина са резките температурни колебания през май, снеготопенето и големите количества дъжд. Това от своя страна предизвиква и промяна в развитието на водните растителни видове в суровата природна вода, които естествено живеят в нея”, казаха от “Софийска вода” и успокоиха хората, че тя не е опасна за здравето. Яз. Искър се стопанисва от Националната електрическа компания (НЕК), поясниха от дружеството.
Проф. Тодор Кантарджиев
Епидемиологът и микробиолог проф. Тодор Кантарджиев обаче съветва всеки, който има възможност, да филтрира питейната вода. Пред “Труд news” той обясни:
“Дълги години съм работил с протозои, в които се развиват микроорганизми. И мога да кажа, че доказах някои микроби, причинители на много опасни инфекции, които е невъзможно да се размножат във водата, доказах как се развиват в такъв фитопланктон”, каза професор Кантарджиев. Той обясни, че при благоприятни за планктона климатични условия той може много да се размножи, като в него се намножават доста бактерии, защитени от бактериофаги. “Само че по отношение на язовир Искър има две неща, които искам да кажа, че са много важни - това не са патогенни бактерии, които се размножават в планктона. Второ, надморската височина на язовира е такава, че не допуска бактерии, опасни за здравето на човека да се намножат много в този фитопланктон и трето - когато се извършва пречистване на питейната вода голяма част от този фитопланктон бива отстранен. Разпадни продукти от клетките на тези микрооргганизми, главно протозои, остават и могат да променят вкуса на водата”, каза проф. Кантарджиев. Той обаче подчерта, че София в момента консумира една от най-висококачествените питейни води в Европа. “И то благодарение на факта, че водата в София идва от Рила, главно от язовир Искър и от яз. Бели Искър. Този водопровод, който преди близо 90 години е построен, е едно уникално съоръжение, което дава една от най-хубавите води. Но вкусът на водата до известна степен зависи от продуктите, които остават в нея. Не от подаваната в София вода, а от състоянието на остарялата водоснабдителната ситема на жилищните сгради. Мога да кажа, че на този етап вкусът на водата не е свързан с някакъв риск от заболяване. Съветвам хората, които могат, да филтрират чешмяната вода”, каза проф. Кантарджиев.
Пред “Труд news” от пресцентъра на “Софийска вода” уточниха: “Нашите екипи предприеха засилена проверка на всеки получен сигнал. Към момента резултатите от лабораторните изследвания показват слаба промяна в органолептичните показатели на питейната вода (вкус и мирис), които към този момент са в рамките на допустимите стойности, заложени в нормативната уредба”, казаха от там. Поясниха, че предвид факта, че става дума за природен процес, свързан и с изменението на климата, не могат да се ангажират с конкретен срок, в който засиленото сезонно развитие на фитопланктона ще приключи окончателно.
“Тъй като слабата промяна в органолептичните показатели на питейната вода е резултат от процеси в основния ни водоизточник, няма конкретен географски район на столицата, който е идентифициран като най-силно засегнат”, казаха още от “Софийска вода”.
Статистиката на дружеството показва, че сигналите от граждани на територията на целия град намаляват.
Потребители в социалните мрежи обаче не вярват на твърденията. Те изразяват съмнение, че става дума за компрометирани тръби или че има замърсяване, вследствие на ремонти.
Манган и хром в чешмите
Веселина Ангелова,
Труд news, Велико Търново
Няма финансиране за пречиствателна станция.
Не се предвижда изграждане на пречиствателни станции в селищата от Великотърновска област, чиито жители от години пият водата с манган и хром.
Заради това населението в свищовските населени места ще разчита на водоноски.
Последният случай е със селата Българско Сливово, Совата и Драгомирово от началото на този месец.
“Това периодично се появява. Ние го следим, веднага предупреждаваме хората и караме водоноски с питейна вода”, посочи Илиян Илиев, управител на ВиК “Йовковци” във Велико Търново.
По думите му, трайно решение с пречиствателна станция не е възможно.
“Самата консумация на вода не е достатъчна. За да се направи пречиствателна станция за манган е необходимо сериозно финансиране, защото това е голямо съоръжение. За крупната инвестиция най-вероятно досега не са построени такива станции”, обяснява Илиян Илиев.
За близо 1700-те жители на трите свищовски села с хром-манганова вода има резервно решение.
“По-вероятно е да ги захраним с вода от друго място, отколкото да строим пречиствателни станции”, допълни управителят на ВиК “Йовковци”.
Естествен филтър
Цветелина Георгиева,
Труд news, Шумен
Снимка: Община Шумен
Тази седмица Община Шумен изпълни едно решение на общинските съветници - да зариби яз. “Тича” с 2 200 000 личинки толстолоб за 10 000 лева, а целта е този вид риба да пречиства допълнително водата от водорасли. Така тя няма да има неприятна миризма. Толстолобът пречиства по естествен път водите, хранейки се с планктон, което ограничава цъфтежа на водораслите.
Иначе язовир “Тича”, освен че се ползва с поливни цели, снабдява с питейна вода хиляди домакинства в Шуменска област. От началото на тази година беше пусната в действие и модерна Пречиствателна станция за питейни води.
В зарибяването преди дни участва и кметът на Шумен проф. Христо Христов, който обясни: “Смятам, че и рибарите ще са доволни. Надявам се догодина общинските съветници отново да вземат това решение за зарибяване, независимо дали с толстолоб или друга подходяща риба”.
Материалът за зарибяването е произведен в Института по рибарство и аквакултури в Пловдив и освен толстолоб са пуснати и 200 000 личинки бял амур.
Рибките са разселени на пет локации - в района на Ивановския ръкав, Жълта локва, Белореченския ръкав и около селата Ловец и Маломир. През ноември тази година оцелелите екземпляри трябва да са достигнали тегло от около 200-300 грама, а догодина до 2 кг, обясняват експерти.
Сушата връща водната криза във Варненско
Даниела Фархи,
Труд news, Варна
Шефът на ВиК-Варна инж. Веселин Русев предлага варненската кампания да стане национална, за да се ограничи разхищението на питейната течност.
С първите жеги започна и водният режим в малки селища във Варненско. Засега те са само две и са на територията на Община Аксаково - с. Зорница и с. Доброглед. Във второто хронично се отчитат и високи нива на нитрати в питейната течност, която за 650 постоянни жители до 1 октомври ще липсва през ден. От ВиК-Варна посочват като причина намаленият дебит на захранващия водоизточник и драстичният ръст на потреблението. По същата причина миналото лято от юли до октомври на различни режими бяха 14-15 села в региона, захранвани от местни каптажи, чийто дебит намалява с всяка година заради все по-горещото и сухо време. В тях или има много къщи с басейни или масово се поливат райграс и зеленчукови градини, все с вода от чешмата.
Брошурата съдържа лесни за изпълнение правила за икономия на вода.
“В условията на засушаване това е чисто разхищение, половин милион българи живеят на някакъв воден режим”, коментира управителят на ВиК-Варна инж. Веселин Русев.
За да ограничи разхищенията, тази пролет водното дружество започна пилотна за страната безсрочна инфокампания “Водата е дар! Запазете я!”. В университети, фирми, детски градини, училища и сред туристическия бизнес се разпространяват брошури с 14 лесно изпълними идеи за пестене на вода и любопитни данни за разхода при обичайни дейности като къпане, пране и др.
ВиК-Варна предлага кампанията да прерастне в национална. Дружеството има подкрепата на местния туристически бранш, който е въвел редица мерки за икономия на вода. Една от тях е използваната вече питейна течност да се ползва за миене на площадки и поливане. Масово в батериите в баните на хотелските стаи се слагат и дифузери, които ограничават силата на струята при къпане. Клиентът не усеща това, но така се пестят големи количества вода, казват хотелиери.
Сателити срещу мръсотията
Мария Кехайова,
Труд news, Бургас
Още в началото на сезона - областният управител на Бургас Владимир Крумов поиска достъп до системите за сателитно наблюдение на морето от Морска администрация и ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”, както и ежедневно предоставяне на данни за морската повърхност.
Аргументът му бе, че така ще се осигури още по-голяма прозрачност по екологичните теми, които са чувствителни за черноморските общини.
Поводът за искането на областния управител е случай отпреди около месец, когато в Поморие алармираха за замърсяване на плажа с нефтопродукти. Тогава се оказа, че няма разлив, а малки мазутни топчета, изхвърлени от морето заради силен североизточен вятър.
По данни на РИОСВ години назад, през пролетта, по плажовете се наблюдава такова замърсяване. По тази причина бяха проведени разговори с концесионерите за активно включване в почистващите дейности.
“Всяка сутрин от Морска администрация ми предоставят актуална сателитна снимка на морската повърхност, за да следим за чистотата на морето”, каза пред “Труд news” областният управител Владимир Крумов.