300 тона храна спасяват годишно у нас. Това количество на свой ред спасява от глад около 30 хиляди българи в нужда.
Доброволците в Хранителната банка спасяват всеки ден от изхвърляне стотици килограми храна. Само днес ще бъдат спасени тон и половина моркови. Именно пресните плодове и зеленчуци попадат най–често в склада на банката, информира БТВ.
Доброволците спасяват още мляко и млечни продукти, както и трайни пакетирани храни – захар, брашно, варива.
А каква е екологичната цена, която плащаме, когато хвърляме храна? На сметищата хранителните продукти изгниват, като при това се отделят вредни газове.
Ако съпоставим всичката изхвърлена храна на света за година с отделна държава, то тя би била третият по големина източник на емисии парникови газове след Китай и Съединените щати.
Ресурсите, които биха отишли да се справят с половината ви неизяден и хвърлен на боклука хамбургер, се равняват на водата, която бихте употребили, ако решите да вземете душ в продължение на 1 час.