Как певицата свали 45 кг за година
Слабее се с черен шоколад и червено вино
113-килограмовата певица Адел се подлагаше на различни диети, но не успяваше да отслабне, докато не се срещна с диетолога Глен Матен, който обясни как с помощта на диетата Сиртфуд не само ще свали тегло, но дори да “оправи” ДНК-ато си.
Първоначално, през 2016 г., този метод е разработен като “режим за отслабване” за професионални спортисти, благодарение на който те могат бързо да влязат в най-добрата си форма, като същевременно не намаляват издръжливостта на тялото и без да губят мускулна маса и жизненост.
Заради пълнотата си Адел се беше затворила в себе си, рядко сe появяваше на партита, но когато отново излезе на бял свят, тя зашемети всички с фрапантните промени, настъпили с външния й вид. Само за 6 месеца пухкавата дива се превърна във фиданка. Завистници шушукаха, че Адел летяла за Китай за специални процедури за прочистване на тялото, които имали толкова мощен ефект.
Диетата Сиртфуд включва храни, които предизвикват производството на седем основни протеина, сиртуини, в тялото, които се борят с наднорменото тегло и се противопоставят на процеса на стареене.
Адел преди.
Какво включва диетата Сиртфуд?
Модната диета беше представена на света от двама британски диетолози Ейдън Гогинс и Глен Матън преди около пет години. В книгата си “Sirtfood Diet” те описват подробно списък с храни, които допринасят за производството на тези много чудотворни сиртуини в тялото.
Диетата позволява консумирането на: зелена салата; рукола; зехтин; магданоз; каперси; елда; черно кафе; зелен чай; целина; червен лук; чесън; ябълки; цитрусови плодове; ягоди; ядки; соеви зърна; червено вино; черен шоколад.
Строго е забранено използването на: пържена храна; месо (с изключение на говеждо и риба); пушени и мариновани продукти; хляб; сладкарски изделия; газирани напитки; бързо хранене.
Разрешено е да се яде до 500 г. червено месо (телешко) седмично. Освен това ще трябва да се ограничите в приема на калории. Дневната доза не трябва да надвишава повече от 1000 - 1500 калории, в зависимост от продължителността на диетата.
Една любопитна журналистка от Обединеното кралство, Рейчъл Мартин, реши да изпробва метода за отслабване на Адел върху себе си и се подложи на диета със суровини, която точно повтаря диетата, разработена за звездата.
Експериментът продължи три седмици и се състоеше от следните етапи:
1. В самото начало, в продължение на 3 дни, ограничи броят на калориите до 1000 на ден.
2. След това 4 дни, до 1500 калории, разделени на няколко хранения.
3. През следващите 14 дни е позволено да се консумират риба, червено вино и черен шоколад.
Рейчъл спази диетата и наистина отслабна доста бързо: през първата седмица - минус 3 кг, а след това още няколко, но тя беше ужасена, че няма сили и енергия за каквото и да е занимание: дори за срещи с приятели, да не говорим за спортуване.
Плюсове и минуси на диетата Сиртфуд:
Би било изненадващо, ако при такива строги ограничения човек да не отслабне. Храните, включени в тази система, са безспорно полезни за здравето. Но дали е вярно, че те допринасят за производството на сиртуини в организма, не е научно доказано.
Важно е да се разберат недостатъците на диетата със сурови храни: Такава нискокалорична диета трябва да се прави само след консултация с лекар. Поради ограниченията на диетата Сиртфуд, човек не може да получи пълноценно достатъчно протеини, мазнини, въглехидрати, ще изпита дефицит на витамини и минерали. Такава диета може да бъде придружена от постоянно чувство на глад и постоянна умора.
Има и друга истина за драматичното отслабване на Адел. Казват, че всъщност диетата със сиртфуд била допълнение към бариатричната хирургия, на която певицата се подложила.
Правила си е лапароскопски, чрез пункция, така че практически няма следи от разрези по корема и е невъзможно да се видят следите от оперативна интервенция на снимките. Има няколко вида операции: шунтиране, бандаж, дрен-резекция.
“Адел най-вероятно е решила да направи дренажна резекция, в който случай стомахът се разрязва вертикално. От едната му част се оформя втулка с вътрешен диаметър около 1 сантиметър, а другата част се отстранява ”, казва хирургът Елена Маряшина.
Но трябва да се има предвид, че такава операция не остава без следи за тялото. Някои оцелели от гастропластика започват да изпитват проблеми с усвояването на витамини от храната. След това те трябва цял живот да бъдат наблюдавани от ендокринолог, а понякога витамините се инжектират с игла, в противен случай те не се абсорбират.
Подкаст с Виктор Блъсков: Неизбрани чужденци диктуват на български медии - Соня Момчилова