Българите пазаруват в Румъния за празниците заради по-ниските цени там. Жителите на Русе минават Дунав мост за румънско агнешко и козунаци, съобщава bTV.
Йон често пътува с колелото от Гюргево до Русе и обикаля магазините, за да види как вървят цените. Установил е, че агнешкото в Румъния е по-евтино с 2-3 лв. Още по-изгодно е да го купи директно от производител, на цена от 9 лв. за килограм.
„Купувам месото от овчар. Той е приятел и с него се договаряме”, обяснява румънецът
Продавачите споделят, че българските клиенти предпочитат да си купят цяло агне, което после да си разделят. Подобна практика имат и повечето румънци.
„Купуваме агнешко според заплатите. Вземам го за 20 леи от овчар, но с печат от ветеринарен лекар”, сподели клиентка. „Купих от овчар и в петък отиваме да го колим, дали сме заявка. Все повече хора правят като нас”, призна друга.
В същото време румънските яйца са доста скъпи. На пазара в Гюргево селските яйца стигат до 50 стотинки. По-изгодно е да си вземат от България, особено в по-големи количества.
„Тук е скъпо, продават се дори по 1 лея за брой. Твърде много е”, посочи жител на Гюргево. „Трябва да е по-евтино, за да се купува… Добре е и за клиентите, и за нас”, категорична бе продавачката Мирела.
Засега най-оспорван остава пазарът на козунаците. Доскоро румънците държаха първенството за най-вкусни козунаци, а българите редовно си купуваха от тях. Тази година на пазара в Гюргево вече се предлагат и български козунаци с традиционна плънка от локум, стафиди и какао.