Близките на Криси искат присъдата за убиеца да остане без промяна

Мирно бдение преди заседанието на Апелативния съд в Бургас

„Убиецът на моята внучка има законовото право да обжалва присъдата си. Но не искам това обжалване да повлияе на наложената му присъда доживотен затвор без право на замяна. Затова сме се вдигнали с мои близки от Сливен. Да кажем, че заради нас се променът законът. И че трябва да остане същата присъда за убиеца, който почерни семейството ни“, заяви пред журналист Милка Георгиева, баба на 7-годишната Кристин от сливенското с. Сотиря. Заедно с близки, приятели, съседи и граждани със сродна на тяхната съдба те излязоха в 17 часа на 17 февруари на мирно бдение до оживеното кръгово движение „Розова градина“ в центъра на града.

Невръстното момиченце стана жертва на опит за изнасилване, блудство и умишлено убийство, извършено с особена жестокост, на 15 август м.г. Жестоко престъпление стана на метри от дома на Криси. Убиецът – 21-годишният Мартин Трифонов от същото село, получи от разширен състав на Окръжния съд в Сливен най-строгото наказание, предвидено в закона – доживотен затвор без право на замяна. По съвпадение на обстоятелствата, близките на детето научиха, че той обжалва пред Апелативния съд в Бургас, в деня, когато са се навършили 6-месеца от насилствено прекършения живот на Криси. Това, по думите на бабата на момиченцето, ги е изкарало отново навън, за да изразят болката си.

„Опасявам се от много неща. Всички убийци, изнасилвачи, крадци влизат в ареста здрави, но в един момент се „разболяват“, изкарват ги болни и невменяеми. Аз знам, че Апелативният съд ще застане зад нас. Но съм баба, с почернена душа и такива са ми треговите“, каза още Милка Георгиева. На двете заседания в Окръжния съд, с които приключи делото, Трифонов бе докаран с инвалидна количка. Той не можеше да се придвижва сам, тъй като по време на преследването му бе ранен в краката. Претърпял е операции в затворническа болница, където и до момента се намирал заради неприключило лечение, по данни от съда.

На мирното бдение присъства и Адриана Георгиева. Тя през сълзи разказа, че е майка със сходна съдба. Синът й е бил убит на 15 януари 2019 година в Италия, но до момента семейството не е получило възмездие. „Италианските власти даже не съобщиха за един достоен българин. Убийците трябва да си намерят мястото, каквито и да са те“, каза жената и изрази съчувствие за насилствено отнетия живот на Криси.

Преди да приключи протестът, част от участниците се хванаха за ръце и в жива верига обиколиха кръговото движение. Сериозни затруднения на трафика не бяха допуснати.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Теодора Цонева

Този уебсайт използва "бисквитки"