Бразилия с рекорден брой смъртни случаи от Covid-19 за денонощие

През последните 24 часа в Бразилия бяха регистрирани 881 починали заради новия коронавирус - най-големият брой смъртни случаи от началото на епидемията, съобщи министерството на здравеопазването в страната.

Общият брой на жертвите в Бразилия вече е над 12 400. Досега най-много починали е имало на 8 май - 751, информира БТА.

Броят на новопотвърдените случаи на зараза през последното денонощие е 9258, с които инфектираните стават общо 177 589.

Експерти обаче смятат данните, съобщени от бразилските власти, за занижени. Според тях в Бразилия, която има население от 210 милиона души, няма средства за извършване на широкомащабни тестове.

Публикувано миналата седмица проучване от бразилски изследователи показа, че към 4 май заразените са били 1,6 милиона - петнадесет пъти повече от официалните данни за същия ден, които са били 107 780.

"Бразилия прави тестове само на хората, които влизат в болница и са тежки случаи", заяви за АФП Доминго Алвеш от Университета на Сао Пауло, съавтор на проучването.

"Въз основа на наличните данни, имаме малко възможности да наблюдаваме реалната картина. Нямаме реална политика за управление на епидемията. Виждаме как епидемията се развива свободно", коментира Алвеш.

Бразилският президент Жаир Болсонаро, който омаловажава сериозността на здравната криза и се противопоставя на поставянето на населението под карантина, води политическа битка срещу губернатори на щати и кметове, които въвеждат мерки за социална изолация.

Крайнодесният държавен глава настоява за "връщане към нормалното" и за отваряне на магазините.

Броят на бразилците, които не одобряват начина, по който Болсонаро управлява, се е увеличил рязко през последните месеци и е 55,4 на сто, при 47 процента през януари, сочи проучване, публикувано вчера в разгара на кризата с коронавируса.

Само 39 на сто от участниците в анкетата на социологическата агенция MDA за Националната конфедерация на транспорта одобряват действията на Болсонаро.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"