БСП–София: Долу ръцете от Паметника на съветския воин - костница на загиналите в Отечествената война

Ние, социалистите от районната организация в "Лозенец" и Градската организация на БСП в София, категорично се противопоставяме на безумната идея на кмета на района Константин Павлов за премахване Паметник на съветския воин - костница на загиналите в Отечествената война, преместването, незнайно къде, на тленните останки на загиналите бойци и командири от Съветската армия, преоформянето на "Моста на дружбата" и смяната на името на ул. "Граф Игнатиев". Това се казва в позиция, изпратена от пресцентъра на БСП-София.

Цинично е подобен акт да бъде свързван с 9 май. Датата е преломна в историята на България и на Европа. Ако нямаше Ден на Победата, нямаше да има Ден на Европа, напомнят столичните социалисти. Нямаше да има обединена Европа. Победата на съпротивата срещу фашизма в България и победата над хитлерофашизма в Европа стават възможни с първостепенната заслуга на Съветската армия. На този ден бе сложен край на ненавистната политика на Хитлер и неговите съюзници.

Днес, 75 години след освобождението на България и Европа от фашизма, в условията на световна пандемия и изправени пред глобални предизвикателства, повече от всякога са ни нужни единство и взаимна съпричастност, а не поставянето на нови разделителни линии и противопоставяне на обществото. Зловещо е във времето, когато се борим е една зараза, да се възкресява друга – тази на кафявата чума. Да се правят опити за събуждане на Злото, което отне милиони невинни животи в България и Европа през миналия век.

Днес е на мода да не се признава ролята и приноса на Русия за разгрома на Хитлеристка Германия. Има хора, които използват властовите си позиции, за да действат в услуга на своите дребни лични политически интереси, а не за решаването на реалните проблеми на гражданите.

Когато имаме най-много нужда, като общество, да бъдем обединени и сплотени, кметът на район "Лозенец" Константин Павлов, от името на институцията, която представлява, предлага премахване на паметника и преместване на тленните останки на освободителите. Зад това неадекватно предложение се крият идеологически подбуди, абсолютно несъответстващо на времето, в което живеем. Историята ни учи да помним и да ползваме поуките от нея за настоящето и бъдещето и никога да не повтаряме грешките на миналото.

Подобно деяние ще бъде грубо нарушение на международните норми, залегнали в Женевската конвенция, съгласно които всяка страна има право, независимо от каузата на войната, да има свои военни гробове и паметници на територията на друга страна. И тези военни погребения и паметници са неприкосновени.

Правомощията и функциите на районния кмет са да строи и да решава значителните проблеми на живеещите, като подобрява жизнената среда, да опазва културно-историческото наследство и да стопанисва добронамерено общинската собственост. За това е избран мажоритарно, а не да руши, скверни паметта на загиналите воини и да предизвиква международни скандали с нелепи предложения.

В район "Лозенец" има много наболели проблеми, които не са решени, като презастрояването, липсата на улична инфраструктура и на детски площадки, на дезинфекция на улици и булеварди, предвид тежката епидемична ситуация и др. С това трябва да се занимава районният кмет.

Ние, социалистите от районната организация в "Лозенец" и Градската организация на БСП в София, категорично считаме, че направените предложения от кмета на района целят създаване на напрежение и ненужно противопоставяне между хората. За нас това е съзнателен акт на аморалност, ксенофобия и екстремизъм.

Долу ръцете от Паметника на съветския воин - костница на загиналите в Отечествената война, където се прекланяме пред подвига на героите освободители и паметта на всички невинно загинали жертви!

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"