Бургаското пристанище на 117 години

Отвориха за посетители Кулата на фаропазача

 
Бургаското пристанище празнува 117 години от създаването си. То е открито преди повече от век- на 18 май 1903 г. в присъствието на Княз Фердинанд І и е  първото съвременно българско морско пристанище. Топовни салюти отбелязват тази дата, която поставя началото на постепенното икономическо израстване на Бургас, превръщайки го в един от основните райони на страната и врата към света. 
 
Днес от дървените пристанищни скели и каруците със стоки до най-големия пристанищен район в страната, няма и помен. Модерни терминали, съвременна техника за товаро-разтоварна дейност, с отлични възможности за обслужване на круизно и каботажно корабоплаване, са новите реалности. В бургаското пристанище се обработват стоки и товари, които обслужват икономиките на Югоизточна България, съседни Балкански страни и всички Черноморски държави. През последните години има непрекъснат ръст на товарообората в пристанищния район, което показва неговата значимост. 
 
В празничният ден „Пристанище  Бургас” ЕАД отвори за гражданите, които искат да се запознаят с историята на порта, посетителския център „Кулата на фаропазача”. Посещенията бяха при спазване на противоепедимичните мерки. Сградата e  предварително дезинфектирана, като се допускаха по двама посетители или семейство с деца. 
На снимката: Въздушна снимка на Пристанище Бургас от началото на 20- ти век
TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Мария Кехайова, кореспондент на "Труд" в Бургас

Този уебсайт използва "бисквитки"