Вадят рибата от язовир "Студена" през март, има опасност да загине

Поредно еко притеснение за Перник – никой не знае колко е рибата в язовир „Студена“, дали има достатъчно кислород – предвид намаления обем на водоема и заледяването, и дали, ако умре, водата на перничани, която и без това е малко, няма да стане отровна.

Марио Антонов от Централната рибно-опазваща организация бил потърсен едва преди седмица, за да съдейства за преместването на рибата в язовир „Пчелина“. „Има опасност рибата да умре под леда. По мое мнение тя е трябвало да бъде извадена от язовира по възможно най-бързия начин. За мен е абсолютно закъсняла реакция. МОСВ трябва да отговаря за това рибата да бъде преместена от язовира и да не застрашава здравето на перничани“, каза в „Тази сутрин“ по bTV Антонов.

Той е категоричен, че в момента изваждането на рибата е невъзможно и най-рано това ще може да стане в края на февруари или началото на март. Но това е само част от проблема – в момента никой няма представа какво е количеството риба в язовира. Всички гадаят, но точни данни няма.

Не знаят и от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. „Реално ние не знам какво е количеството риба, което е в язовира. Според мен няма опасност от погиване на рибата и натравяне. Ако имаше нещо подобно, досега щеше да има умряла риба. Към настоящия момент няма такива констатирани, нито подаден сигнал от РИОСВ, нито от Басейнова дирекция. В случай на опасност от погиване на рибата, ние съгласуваме с МОСВ нейното преместване, ние само контролираме самото преместване, явяваме се контролен орган, всичко което се осъществява, е под наш контрол, контрол на Агенция по храните, но след съгласуване с МОСВ, които са отговорни за рибния ресурс вътре“, коментира за bTV Галин Николов, директор на агенцията.

Според Антонов обаче тази позиция е прехвърляне на топката. Експертът посочи, че отдавна е трябвало да бъде направена т. нар. „таксация“ – пуска се ток, който зашеметява рибата за кратко и тя изплува на повърхността. По този начин се преброява и се добива реална представа за количествата. Към момента обаче това не е направено и фактите около създалата се ситуация остават неизвестни.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"