Валери Симеонов: Мерките не трябва да се променят преди епидемичната обстановка да се подобри

"Мерките не трябва да се променят преди епидемичната обстановка да покаже подобрение". Това каза пред БНР Валери Симеонов - съпредседател на "Обединени патриоти" и лидер на НФСБ. Той посочи, че извънредното положение до 13-и май е въведено с решение на Народното събрание и заяви, че това не може да бъде променено, но мерките могат да бъдат продължени с решение на министъра на здравеопазването, защото му е дадено това право с решение на парламента.

"Извънредното положение трябва да бъде изцяло съобразено с препоръките и решенията на Националния оперативен щаб", категоричен беше Симеонов.

Председателят на НФСБ коментира, че изпълнителната власт носи отговорността за живота и здравето на гражданите на България и затова трябва да понесе критиките на "тарикатите", които искат да не се ограничават възможностите им за забавления.

Симеонов категорично отрече да има риск за парламентаризма.

"Политиците трябва да осигурим възможност за нормално функциониране на институциите в страната. Защо трябва да се изслушва премиерът в парламента. Той не е лекар и не разбира. Ако искаха (БСП - бел.ред.) да разберат нещо, свързано с медицинската проблематика, трябваше да поканят щаба. Ако искаха да научат нещо за административните действия за справяне с коронавируса, трябваше да поканят този, който е издал актовете - министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Какво да каже министър-председателят?", коментира Валери Симеонов.

За мярката 60:40 той изтъкна, че няма да работи и се използва в момента недобросъвестно, повратно и превратно най-вече от "тарикатите".

Според Симеонов ограниченията върху дейността на бизнеса не предполагат хората да са си вкъщи: "Предприятията работят, няма тежки ограничения както в САЩ и Франция. В България всичко работи, с изключение на ресторанти, кафенета, дискотеки. Всичко останало работи. Не е вярно това, че държавата е заключила хората в къщите им".

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"