Гейбракът клати коалицията

Патриотите се противопоставиха на признаването на третия пол, подкрепиха ги и от ГЕРБ

Признаването на “третия пол” и разрешаването на еднополови бракове разклатиха коалицията. Повод за разнобой в правителството стана приемането на Истанбулската конвенция на вчерашното заседание на Министерски съвет. След дълги спорове и остри дебати кабинетът взе решение да предложи на Народното събрание да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието на жени и домашното насилие.

Това е т.нар. Истанбулска конвенция, която признава “третия пол” и налага още от детската градина децата да се съобразяват с това.

“Осем от министрите гласуваха против конвенцията”, заяви пред журналисти в Министерския съвет вицепремиерът Валери Симеонов. Членовете на кабинета са 21. “Труд” научи, че срещу спорния договор са гласували четиримата от квотата на Обединените патриоти – вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, Нено Димов (екология) и Емил Караниколов (икономика). От хората на ГЕРБ в кабинета “против” са били Владислав Горанов (финанси), Ивайло Московски (транспорт) и Кирил Ананиев (здравеопазване). Осмият противник на конвенцията не бе разкрит от участниците в заседанието.

По време на дебатите в Министерски съвет противниците на Истанбулската конвенция изтъкнали, че в нея не се прави разлика между пол и джендър. В документа е записано, че “пол означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете”. Министри припомнили, че терминът “пол” се свързва не със социалните роли, а с биологичните и физиологични характеристики, които определят индивида като “мъж” или “жена”. Представителите на Обединените патриоти в кабинета възразили и срещу това, че конвенцията налага въвеждането на трансджендър в детски градини и училища и създава възможност за налагане на еднополови “бракове”. Изтъкнат бил и аргументът, че конвенцията е международен договор и като такъв има превес над националното законодателство. Следователно, след ратифицирането й можело да се окаже, че няма нужда да променяме нито Конституцията, нито други нормативни актове и всяка хомосексулна двойка можела да съди България, че възпрепятства брака й.

Вицепремиерката Екатерина Захариева, която като правосъден министър подписа конвенцията през април 2016 г., обаче отрече да става въпрос за признаване на третия пол и еднополовите бракове у нас. Захариева увери, че ратификацията няма да узакони браковете между мъже или между жени.

Вицепремиерката призна обаче, че според конвенцията “поемаме задължение да обучаваме и децата в училище в толерантност между половете и разчупване на стереотипите”.

Захариева уверила противниците на договора, че ще има съпътстваща декларация, в която Народното събрание да уточни българската позиция, за да се елиминират всички опасения.

Въпреки това, след заседанието на МС от ВМРО дадоха пресконференция, на която заявиха, че няма да подкрепят ратификацията и че същото ще направи и цялата парламентарна група на Обединените патриоти.

ИСТОРИЯ НА ДОКУМЕНТА

10 години дебати в Съвета

Идеята за Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието срещу жените и домашното насилие, както всъщност се нарича Истанбулската конвенция, е от 10 години. Финалният текст е отворен за подписване на 11 май 2011 г. след среща в Истанбул. Турция е първата страна, която ратифицира документа. Следват Албания, Андора, Австрия, Белгия, Босна и Херцеговина, Кипър, Дания, Финландия, Естония, Франция, Грузия, Германия, Италия, Малта, Монако, Черна гора, Холандия, Норвегия, Полша, Румъния, Португалия, Сан Марино, Сърбия, Словения, Испания, Швеция, Швейцария.

ОСТРИ РЕАКЦИИ

Объркваме децата си!

Протестът е задължителен!

Проблемът с гласуването за признаване на “трети пол” е сериозен. Освен икономическите и социални причини, това е не по-малко важно за демографската политика и раждаемостта. Това написа във фейсбук след правителственото решение здравният министър от кабинета “Орешарски” д-р Таня Андреева. “Не може да объркваме децата си! Няма трети пол! А кой как се чувства е въпрос на избор”, пише още Андреева, която е призната за една от най-добрите лекари акушер-гинеколози. “Аз не съм съгласен и никога няма да гласувам за това, едно момченце в отделенията, което си мисли, че е момиченце, да ходи в женската тоалетна и това да се толерира от българското общество”, заяви и бившият конституционен съдия Георги Марков, който в момента е депутат от ГЕРБ. “Нашата Конституция е ясна, че брак има само между мъж и жена! И искам да обърна внимание на онези членове на кабинета, които пробутват тази конвенция, както и на някои политолози”, категоричен бе Марков. Реакция във фейсбук демонстрира и Валери Тарандов, зам.-министър на правосъдието в служебния кабинет. “Задайте си следните въпроси: Искате ли вашите деца да станат извратени, в резултат на извратеното обучение в училище, продиктувано от антихристиянската Истанбулска конвенция? Ако не искате това, протестът срещу тези изроди е абсолютно задължителен!”, пише Тарандов.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"