Ген. Шивиков оправдан и по третото дело срещу него

Бившият командир на Стрямската бригада ген. Димитър Шивиков беше обявен за невинен и по третото дело срещу него. В този процес, който течеше във Военния съд в Пловдив, ген. Шивиков беше обвинен, че е ощетил Командването на Сухопътните войски, като не е искал пари от общини като Карлово, Калофер и Сопот за участието на военнослужещи и Военния духов оркестър в техни исторически празници.

Второто обвинение гласеше, че като е позволявал на войници да тренират футбол в работно време, те пропускали занятията за физическа подготовка, така не били в добра форма, от което се снижавала бойната готовност на бригадата. Въпросните футболисти обаче станали армейски шампиони и в хода на делото се изясняваха въпроси от типа, дали, ако човек е шампион, е в добра физическа форма.

Прокурорът по делото Христо Анчев поиска наказание от 3 години условно с 5 години изпитателен срок и когато чу оправдателната присъда, обяви, че ще внесе протест.

Ген. Шивиков беше оправдан на всички инстанции по делото за злоупотреба с имущество на НАТО като топки и одеяла в качеството му на ръководител на една от мисиите ни в Афганистан. Миналата година беше обявен за невинен и по второто дело срещу него, в което обвиненията бяха подобни на третия процес – там се твърдеше, че е трябвало да иска от подбалканските общини наем за черпаците и тавите, когато им предоставя полевата кухня за техните тържества.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Ваня Драганова, кореспондент на "Труд" в Пловдив

Този уебсайт използва "бисквитки"