„Гугъл“ блокира по 18 млн. имейла на ден с фалшиви новини за коронавируса

"Гугъл" блокира по 18 млн. имейла на ден, съдържащи фалшиви новини за коронавируса. Измамници изпращат всеки ден подвеждаща информация чрез Gmail, съобщиха от технологичната компания.Американският гигант казва, че пандемията е довела до експлозия от кибератаки, при които престъпниците се опитват да подмамят потребителите да разкрият лични данни.

Компанията заяви, че блокира повече от 100 млн. "зарибяващи" имейли на ден. През изминалата седмица почти една пета са били фалшиви имейли, свързани с коронавируса.

IT компаниите твърдят, че вирусът може да е най-голямата тема за "фейк нюз" някога.

Gmail на "Гугъл" се използва от 1,5 милиарда души.На хората се изпраща огромно разнообразие от имейли, които се представят като информация от Световната здравна организация (СЗО), в опит да убедят жертвите да изтеглят софтуер или да даряват за лъжливи каузи, съобщава Би Би Си.

Киберпрестъпниците също се опитват да извлекат полза от правителствените пакети за подкрепа, като имитират публичните институции.

"Гугъл" твърди, че инструментите му са в състояние да блокират повече от 99,9% от имейлите да достигнат до своите потребители.

Ръстът на фалшиви новини за коронавируса се регистрира от няколко компании за киберсигурност.

Barracuda Networks заяви, че наблюдава 667% увеличение на злонамерени имейли по време на пандемията.Измамници изпращат фалшиви имейли и текстови съобщения, които твърдят, че са от правителството на Обединеното кралство, СЗО, Центъра за контрол и превенция на заболяванията и дори отделни американски служители, включително президента Тръмп.

"Пандемията от коронавируса е силно емоционална тема в момента и киберпрестъпниците ясно знаят това. Те се надяват, че нормалният човек може да е по-склонен да последва линкове или да следва лоши инструкции, ако използва тази примамка", твърди независимият изследовател по сигурността Скот Хелм.

Изследователите са открили и злонамерени уебсайтове и приложения за смартфони, базирани на истински коронавирусни ресурси.

Злонамерено приложение за "Андроид" твърди, че помага да се проследи разпространението на вируса, но вместо това заразява телефона и изисква плащане за възстановяване на устройството.

Миналата седмица Националният център за киберсигурност и Министерството на вътрешната сигурност на САЩ проведоха съвместна консултация.

Те заявиха, че "все по-голям брой злонамерени кибер-актьори" "използват настоящата пандемия COVID-19 за собствени цели".

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"