Да си манекен на 97? Айрис Апфел го може!

10 житейски съвета от колоритната интериорна дизайнерка

Обзавежда Белия дом при 9 президенти

Тя казва, че възрастта е просто число и е живото доказателство за това твърдение. На 97 години интериорната дизайнерка Айрис Апфел подписва първия си договор с една от най-големите модни агенции - IMG, чиито модели са сестрите Хадид, Кейт Мос и други популярни красавици. Животът й е почти толкова цветен и колоритен колкото и еклектичният й стил, който трудно може да остане незабелязан.

Айрис Барел, както е истинското й име преди да се омъжи, е родена и израснала в Ню Йорк през далечната 1921-ва. От съвсем ранна детска възраст Айрис проявява интерес към цветове и материи, като се забавлява със захвърлените текстилни изрязъци в дома на баба си.

За любовта й към модния свят допринася и майка й, която притежава и управлява бутик за дрехи.

След като завършва образованието си, отново в Ню Йорк, тя се насочва към интериорния дизайн, а по-късно основава фабрика за текстил Old World Weavers със своя съпруг Карл Апфел. Двамата ръководят компанията си цели 42 години, а бракът им продължава впечатляващите 67 години, до смъртта на Карл през 2015-та. Съпрузите нямат деца, което самата Айрис коментира в своята автобиографична книга така: “Не може да имаш всичко, а аз знаех, че искам кариера”.

Макар и да работи активно в своята фабрика, Айрис не спира да се развива и да поема най-разнообразни странични проекти. Един от тях е обзавеждането на Белия дом по време на мандатите на 9 президенти - от Труман до Клинтън. Благодарение на успешния си бизнес, заедно със своя съпруг често пътуват до далечни и много интересни кътчета по света, като Айрис винаги си купува нов аксесоар, екзотичен плат или дори употребявана вещ от битака. Апфел не се страхува смело да съчетава несъчетаемото, което пък прави модния й стил наистина уникален и неповторим.

Името на Айрис става популярно, след като през 2005-та в Музея на изкуството “Метрополитън” представя експозиция, посветена на ексцентричния й стил, озаглавена Rara Avis (Rare Bird): The Irreverent Iris Apfel (прев. Рядка птица: Неприличната Айрис Апфел). Изложбата е толкова успешна, че пътува и до музеи във Флорида и Масачузетс. Интересът към личността на Айрис расте непрестанно и през 2013-та The Guardian я включва в класацията за “Най-добре облечените хора над 50”. Година по-късно режисьорът Албърт Мейзълс заснема документалния филм Iris, разказващ за живота и модните правила на Айрис. През последните години 98-годишната икона се появява в редица списания, едно от които е италианския Vogue, и дори създава своя линия грим в колаборация с гиганта в този бранш MAC Cosmetics.

Самата Айрис неведнъж е разкривала своите тайни за впечатляваща визия и позитивен начин на живот. Събрахме най-вдъхновяващите й мисли и цитати, които я поддържат млада и бодра.

10 житейски мъдрости от 98-годишната Айрис Апфел

#“Възрастта е просто число. Може би това е тайната ми. Никога не съм се притеснявала от годините си. Може да не ви харесва, че остарявате, но каква е другата алтернатива? Вие сте тук. Приемете това и му се радвайте. Вложете сърцето си в работата и оставете нещо след себе си.”

#“Изберете си партньор, който празнува успехите ви. Моят съпруг винаги ме буташе под светлината на прожекторите и после се радваше на всичко, което постигах.”

#“Никога не съм очаквала да бъда наречена модна икона, да ми бъде посветена цяла изложба или да ме интервюират за списание. Не очаквам нищо. Просто когато усетя нещо, го правя и се притеснявам за него по-късно. Да правиш нови неща изисква енергия и сила. Някои хора предпочитат да се носят по течението - по-лесно е, но не е никак интересно.”

#“Ако искаш да останеш млад, трябва да разсъждаваш като млад човек. Да се радвам на света, да бъда любопитна и да се смея - това е моята тайна.”

#“Не се опитвам да се впиша. Начинът, по който се обличам, може да е “ексцентричен” или “различен” за някой, който обича да слага етикети, но това не ме засяга. Обличам се така заради себе си, не за да бъда зяпана.”

#“Това е критичният момент: да се впишеш по свой собствен начин. Има голяма разлика между това да бъдеш приеман заради оригиналността си и да бъдеш отхвърлян заради нея.”

#“Ако си щастлив, срещнал си любовта, обграден си от добри хора, правиш това, което обичаш и се раздаваш на другите, значи си успял.”

#“Да имаш стил, не означава да носиш скъпи дрехи. Когато се опитваш твърде много да изглеждаш стилно, всъщност изглеждаш така, сякаш ти е некомфортно. Аз обичам да нося евтини гривни и луксозни дрехи, а най-много ми харесва да ги комбинирам, за да повдигна духа си. По-важно е да си щастлив, а не добре облечен.”

#“Проваляш се, само когато не опиташ. Никога не ме е спирало това, че съм жена. Исках да отворя фабрика и просто се научих как да го направя. Понякога просто трябва да действаш, дори да е с малки крачки.”

#“Няма нищо лошо в бръчките. Когато си стара и се опитваш да заблудиш хората, че си по-млада, изглеждаш като глупачка.”

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Яна Петрова

Този уебсайт използва "бисквитки"