Двойният убиец от „Соло“ се крие от 11 години

Илиян Тодоров - царят на маскировката

Признал престъплението пред таксиметров шофьор

Изрусил се и си изрязал ноктите до кръв, за да няма биологични следи

Илиян Тодоров от Перник, който уби двама младежи пред дискотека “Соло” и тежко рани трети, се крие вече от 11 години в чужбина. Той избяга от България, за да не излежи доживотната си присъда за смъртта на 21-годишния Кирил Въжаров, вратар на националния отбор по хокей на лед и 24-годишния Васил Александров. Те бяха намушкани с нож смъртоносно пред дискотеката по Великден - на 18 април 2009 г., а при инцидента пострада тежко и приятелят им Кирил Димитров. Близките на Илиян са били наясно, че доказателствата срещу сина им са неоспорими и затова са побързали да го изведат от страната, преди доживотната му присъда да стигне до Върховния касационен съд.

Илиян опита да се укрие още в нощта на убийството и се предаде едва, след като беше обявен за национално издирване. Той се яви пред полицаите с променена външност - с изрусена коса и изрязани до кръв нокти, за да не може да бъде иззет биологичен материал за експертиза. Бил е укриван от родителите си, които вероятно са го накарали да не признава нищо, въпреки, че веднага след убийството Илиян споделил за стореното пред таксиметров шофьор.

Близките му били готови на всичко, само и само чедото им да не изгние доживот в затвора. Когато през 2011 г. Илиян бе оправдан и освободен на първа инстанция и по-късно изчезна от България, баща му се кълнеше, че никъде не е заминавал. Бабата му Стоянка също беше категорична, че той не се крие. “При техните си е. Ако искате да знаете - момчето ни е невинно!”, заяви тя. Затова пък майката посъветва чрез медиите синчето си да не се връща в България, с което потвърди, че Тодоров вече е зад граница.

Разследващите тогава установиха, че убиецът е продал един от апартаментите, който се води на негово име. Документите по сделката били оформяни от следствения арест. Баща му също продал набързо два имота. Парите най-вероятно са използвани от Илиян за бягството му, смятат полицаи. Младежът имаше и време да се подготви да това.

През декември 2011 г. съдия Румяна Ченалова скандално оневини убиеца и оповести мотивите си след 4 месеца и половина. Именно оправдателната присъда помогна на Тодоров да се измъкне от правосъдието и да подготви бягството и живота си зад граница. Според Михаил Въжаров - бащата на убития Кирил, решението на Софийски градски съд е било взето под натиск и единствено младши съдия Мария Дончева не се е поддала. Тя подписа присъдата с особено мнение и изрази увереност, че точно подсъдимият е извършил двойното убийство.

Години по-късно срещу Ченалова беше повдигнато обвинение, че чрез бездействието си е подпомогнала двойния убиец.

 

Ходел на училище с пищов

Баща му заемал важни длъжности

Илиян от малък си позволявал неща, за които съучениците му не можели да си помислят. Баща му Венцислав Тодоров е бил главен агроном в местното АПК, 12 години управител на дружество “Тирекс”- Перник, главен експерт в Национален център за аграрни науки, главен секретар на Национална служба за растителна защита и генерален директор с ранг на министър на Националната служба за растителна защита. По време на трагедията пред “Соло” Тодоров - баща бе общински съветник от БСП в Перник и председател на групата на партията в местния парламент, както и зам. областен председател на червените. Бил е кандидат-депутат за 40-ото Народно събрание.

Синчето му се изживявало като Рамбо, разказват съучениците му. От малък Илиян носел автоматичен ловджийски нож и започнал да се движи с оръжие, още докато бил в 7-и клас. После си купил въздушна пушка и пистолет, носел огнестрелното оръжия и на училище.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Ирен Делчева

Този уебсайт използва "бисквитки"