Деца предават домашни в пет платформи

От утре трябва да взимат нов материал и да работят по проекти

Обучението онлайн се оказа интересна, но и трудна за част от децата и родителите задача. Заради честите сривове на платформата Школо доста преподаватели използват алтернативи.

За учениците в началния курс домашните и виртуалните уроци идват от един-двама преподаватели, но в прогимназията всеки учител си е избрал различен канал. Така петокласници във варненско училище трябва да ползват цели 5 платформи, за да са “в час”.

Масово учителите дават инструкции и държат обратна връзка с родителите чрез групи във фейсбук и вайбър, където непрекъснато контактуват, коментирайки обучението.

На места обаче тече безконечен чат, в който вечно някой нещо не е доразбрал. “Школо не се ползва ефективно - първо учителите изпитваха затруднения да подават материали, а после повечето родители така и не успяха да се справят да ги намират. Тази платформа е претоварена с излишни функции, а важните са недобре работещи. По принцип е хубаво, че издателствата дадоха достъп до електронните учебници, но като детето не е свикнало с такъв формат, няма желание да го ползва”, разказваха родители от София пред “Труд”.

По думите им единствената работеща система се оказа едно електронно листче със страниците, на които са уроците са деня, което учителката изпраща всяка сутрин във вайбър.

В него има линк към forms.office.com, където се попълва името на ученика и се потвърждава, че е получил “информация за участие в обученията през деня”. От време на време се снимат попълнените упражнения и се изпращат на учителя за обратна връзка.

“Добре, че детето е първи клас и има да взима само последните няколко урока, иначе не знам как бих се справил”, признава баща на първокласник в столицата.

От утре учителите могат да започнат да дават и нови уроци.

Дистанционното обучение у нас ще продължи поне до 13 април, се разбра от писмо на образователния министър Красимир Вълчев до директорите и учителите.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Фархи, Лилия Ангелова

Този уебсайт използва "бисквитки"