Джо Байдън спечели Охайо

Кандидатът на US демократите получи подкрепата на Хилъри Клинтън

Бърни Сандърс остави името си в бюлетината за щата

Бившият американски вицепрезидент Джо Байдън триумфира на предварителните избори за номинацията на Демократическата партия в щата Охайо, които се произведоха във вторник с вот по пощата, заради извънредното положение в щата, предадоха световните агенции.

По последни данни на Си Би Ес и Си Ен Ен, Байдън взема 74% дял от подадените гласове, които до момента му осигуряват 74 от 136-те делегати, които щатът изпраща на партийната конвенция, традиционно насрочена през август. Бившият американски вицепрезидент бе единствен в надпреварата, след като доскорошният му последен опонент за номинацията на демократите, независимият сенатор от щата Върмонт Бърни Сандърс обяви по-рано този месец, че се оттегля от надпреварата и даде публичната си подкрепа за Джо Байдън.

Сандърс обаче реши да остави името си в бюлетината във Върмонт, по негови думи, за да „събере възможно най-много делегати”, като част от усилията му да „окаже значително влияние върху партийната платформа и други функции” на предстоящата през лятото конвенция. По последни данни от преброяването на 860-те хиляди подадени по пощата бюлетини, до приключването на броя на „Труд”, гамбитът на Сандърс му гарантира най-малко 17% подкрепа в Охайо.

Междувременно бившата американска първа дама, държавен секретар и опонент на Доналд Тръмп за президентския пост през 2016 г., Хилъри Клинтън обяви също че дава пълната си подкрепа да номинирането на Джо Байдън за кандидат на демократите.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"