Домусчиев: Край на картелите в цените на горивата

„Край на монополите и картелите в цените на горивата! Държавата си влезе в ролята да помогне на хората и бизнеса за пазарни цени! Колкото по-бързо се реализира този проект, по-добре за всички ни!“. Това написа председателят на КРИБ Кирил Домусчиев във фейсбук по повод предложението на Министерството на финансите да бъде направена „Държавна петролна компания“, която да изгради бензиностанции в цялата страна.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) подкрепи идеята на финансовото министерство да бъде създадена „Държавна петролна компания“ под шапката на Министерството на икономиката, гласи официалната позиция на КРИБ. В мотивите към предложението си министърът на финансите Владислав Горанов посочва, че новото държавно дружество ще изпълнява функциите на държавен резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти.

В същото време, ако компанията бъде създадена, тя ще трябва в рамките на една година да изгради мрежа от държавни бензиностанции „с оглед подобряване на конкуренцията на пазара и осигуряване на максимално ниски цени за гражданите и бизнеса“.

От КРИБ посочват, че подкрепят частта от предложението на Министерството на финансите, което предвижда лицензираните складодържатели най-после да бъдат задължени да допускат без право на отказ други вложители да използват данъчните им складове за съхранение на горива.

„Ние намираме, че създаването на такава структура несъмнено ще подобри конкуренцията на пазара и ще способства за осигуряване на максимално ниски цени за гражданите и бизнеса“, се казва в позицията на КРИБ. Там се посочва още, че „гаранция за постигането на тази цел е предвиждането лицензираните складодържатели да не могат да отказват съхранението на горива на други вложители, както и държавната компания да разполага със складови бази, в които да се съхраняват горива и на други вложители“.

Друг положителен елемент в предложението е, че държавната петролна компания ще изпълнява и всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни и енергийни продукти, пише в писмото на работодателската организация.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Стефан Кючуков

Този уебсайт използва "бисквитки"