Дончо Дончев улови духа на Леонардо

Изложба в старинна крепост по повод 500 г. от смъртта на гения

Почти свръхестествена среща с Леонардо да Винчи е имал художникът Дончо Дончев между стените на старинна крепост в Швейцария. Художникът беше поканен да направи изложба в галерията на крепостта, която е проектирана от самия гений. Поводът е да се отбележат пет века от смъртта на Леонардо. Дончо Дончев е деен човек и край него винаги жужи от новини, събития, проекти, идеи. И ето, че талантът му го отвежда до старинната крепост Ривелино на замъка Висконти в Швейцария.

„На 2 май 2019 г. се навършиха 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи. Тази дата беше отбелязана навсякъде по света. Поканиха ме да представя произведенията си в Локарно, Швейцария. Там е старинната крепост - Ривелино, проектирана от самия гений.”

Ривелино, крепостта на замъка Висконти в Локарно е избрана като иконично място, за да се отпразнува 500-та годишнина от смъртта му и връзката му с Тичино. В галерията, която е на три нива, са изложени творбите на трима артисти - на г-н Дончев, единственият български художник, излагал картини в ЦЕРН, на италианския художник Алберто ди Фабио, който черпи вдъхновение от микроскопски образи на атоми, неврони и ДНК, и на швейцарския фотограф Лука Ферарио, който е заснел „Тайният павилион” - работа на световния архитект Марио Бота.

„Моят проект се казва Codex Metamorphoses („Кодекс метаморфози”. Картините ми са посветени на Леонардо, като водещата „Мадона” е интерпретация върху негова рисунка, създадена изцяло върху кройки от модни списания. Представям натурни ескизи на различни животни, наподобяващи страници от стара книга и техния огледален образ, изграден от конструктивни форми.”

Директорът на галерията Арминио Скиоли е известен продуцент и колекционер. „Г-н Скиоли даде прием в имението си в Пура, което е било собственост на фамилия Кривели. Лукреция Кривели е модел на Леонардо за създаването на шедьовъра „Прекрасната Ферониера”. Там рисувах пред публика. Чувствах се одухотворен от енергията на това място. Направих лице на Да Винчи върху мащабно пано. Атмосферата беше невероятна, а хората развълнувани и изключително топло приеха моя пърформънс. Сред гостите бяха известният куратор Лоренцо Рудолф - организатор на Арт Базел, арт дилърът Маргарета Фери, Волфганг Клейман - член на борда на директорите на Ермитажа, както и много други ценители и артисти.

На втория ден се състоя откриването на изложбата в галерия „Леонардо да Винчи” събитие, на което рисувах отново „на живо” пред голям брой хора. Този път вдъхновението ми дойде от най-скъпата картина продадена наскоро - „Спасителят на света” (Salvator Mundi). Има различни мнения за нейния произход и дали тя е произведение на Да Винчи. Версиите ме накараха да създам една провокация. Нарисувах изображението на Христос, давайки благословията си с дясната ръка и държейки кристално кълбо в лявата, като го обърнах от двете страни. Така се получи карта за игра. През времето докато рисувах имаше музика, изпълнена от Пиетро Бианчи, който свиреше на старинен инструмент от същия период”.

Дончо Дончев се познава от 5 г. с Арминио Скиоли, който е куратор на участията на българския художник в EXPO Milano 2015 - единственият българин там, където рисува на живо, EXPO Astana 2017, както и предстоящото EXPO Dubai през 2020 г.

„В събития, организирани от него, създадох портрети на швейцарския президент Ален Берсе, президента на Литва Далия Грибаускайте, президента на кинофестивала в Локарно Марко Солари, както и на световния филмов режисьор Питър Грийнауей. Това беше отразено в местните медии и националната телевизия. Дадох няколко интервюта и навсякъде бях представен като български артист, така че приемам това не само за мое професионално постижение, но и като успех за България.”

Успех за България, какъвто е и изложбата му в Националния музей на Лихтенщайн през 2015 г. Какъвто е и участието му в цели две - в скоро време и три - изложения EXPO, както и фактът че през 2016 г. е поканен да покаже част от своите картини в Главната зала на ЦЕРН - най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици, разположена на границата между Франция и Швейцария.

Той е единственият българин с изложба в Церн. Експозицията му Particle Metamorhposes („Метаморфози на частиците”) включва 22 картини на тема „Сътворението”.

Дончо Дончев е роден в Габрово в семейството на учители. Завършил е Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа” - Трявна, след което живопис във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий”.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"