Ерата на настолните компютри продължава

Близо 3% ръст в продажбите на десктоп машините

Всички прогнози за евентуалния край на класическите настолни компютри и замяната им с таблети и ултрабуци се оказаха крайно неверни. Фирмите за маркетингови проучвания отдавна спряха да разпространяват тази информация, може би заради факта, че последните цифри подчертават постоянство и устойчивост в пазара на настолни компютри през последните години.

Според Gartner само през третото тримесечие на 2019 г. има продадени над 68 милиона броя настолни компютри, което е довело до скромното увеличение от 1,1 процента на продажбите спрямо същото тримесечие преди година. IDC отчита цифри, който са още по-високи спрямо тези на Gartner - 70,4 милиона продажби и до 3 процента увеличение спрямо предходната година.

Нито недостигът на процесори от Intel, нито търговската война между САЩ и Китай, оказаха значително влияние върху продажбата на настолни компютри през 2019 г. Дефицитът на Intel процесори вече премина своя пик и бавно намалява, а завишените американски мита за компютри, изградени в Китай, оказват минимално влияние върху продажбите. Микако Китагава, главен анализатор в Gartner, твърди, че потенциалното завишаване на цените от страна на американците най-вероятно ще се случи през декември.

Недостигът на Intel процесори би имал по-голямо влияние в следващите години, но към момента той предоставя възможност на AMD и Qualcomm  да се позиционират в световния пазар за процесори, където през последните години именно Intel е абсолютен лидер. За Qualcomm това доведе до сътрудничество с Microsoft и разработката на Always connected PC, а AMD се радва на значителен ръст в продажбите на Ryzen и Epyc.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Юлиан Тодоров

Този уебсайт използва "бисквитки"