Ивайло Иванов: Ако открием още съмнителни площадки за депониране на отпадъци, ще проверим и тях

Ако в рамките на досъдебното производство се установят на територията на страната други такива площадки за депониране на отпадъци, те също ще бъдат проверени. Това каза на брифинг в града главен комисар Ивайло Иванов, генерален секретар на МВР, относно проведената полицейска операция в Плевен.

В навечерието на Нова година е постъпила информация за нередности при съхранението на внесени от Италия отпадъци на площадка в Плевен. Поради по-сложния предмет и обществения отзвук е сформиран екип от прокурори от Окръжна и Районна прокуратура - Плевен, служители на ОДМВР – Плевен, ТД ДАНС – Плевен. Извършени са проверки за изясняване дали депонирани отпадъци се съхраняват съгласно изискванията на Закона за управление на отпадъците.

Разследването тече от близо два дни, образувано е досъдебно производство. Извършени са всички необходими и неотложни действия – огледи, разпити на хора, изземване на документация.

По документи на фирмата на проверяваната площадка има 9000 тона отпадъци с неопасен произход – от метал, дърво, пластмаса и хартия. Предстои анализ на събраните доказателства и планиране на последващите действия.

До момента са установени нарушения на изискванията по съхранението и преработката, но няма опасност за здравето на хората. Депонираните отпадъци в по-голямата си част са внесени от Италия, но не с влакови композиции, а по море.

Предстои изпращане на запитване до италианските власти дали тези отпадъци са свързани с разследване в Италия, както и превод на фирмена документация, коментира главен комисар Ивайло Иванов.

"В момента, който го имаме, ще бъде предоставен на прокуратурата. След това ще се разбере дали са свързани, може да се направи съвместно разследване. Към този етап само имаме данни, че боклуците са от Италия, не че са свързани и са от един и същи източник. Ако в рамките на досъдебното производство се установят на територията на страната други такива площадки, те също ще бъдат проверени. Всички гранични КПП в страната са уведомени какви документи трябва да съдържат контейнерите, в които се транспортират тези отпадъци”, подчерта главен комисар Ивайло Иванов .

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"