Изложба с експонати от Лувъра, открити на остров "Свети Кирик"

Изложбата "Аполония Понтийска - по стъпките на археолозите" ще бъде представена в Музея за история на София. Тя е под патронажа на Министерството на културата и на Община София. В нея си дават среща експонати, открити на остров "Свети Кирик" в Созопол, но разделени в две различни държави повече сто години.

Предметите са намерени по време на разкопки през 1904 година, ръководени от френския дипломат барон Жюл Александр Дегран. След като ги намира, той ги отнася със себе си в родината си и те стават част от богатата колекция на "Лувъра". Година след това, българското правителство издава закон, с който забранява изнасянето на културна ценност извън пределите на страната. Друга част от находките остават у нас, и се съхраняват в НИМ.

Предметите показват развитието на древна Аполония до Римската епоха. Изложбата съдържа над 500 артефакта, организирани според мъжките, дамските и детските занимания. Сред тях са: ритуално огънат меч, бронзов венец с позлата, сервиз за банкети, златни накити, пинцета и мидичка с руж за гримиране, биберони, кукли, фигурки на различни животни и др.

Разкопките, започнати от Дегран, са продължени от най-известните тогава български изследователи и се провеждат с различна интензивност през целия ХХ в. От 2002 г. в изследването на Аполония се включва и френски екип.

Експозицията дефакто е един разказ за града и прилежащите му територии с неговите институции, архитектура, всекидневен живот, некрополи. Географски той съответства на местоположението на съвременния Созопол.

Хронологическата рамка поставя основаването на Аполония Понтийска към 610 г. пр. Хр. от преселници от Милет в югозападна Мала Азия. Преимущество е, че е само на ден плаване от Бизантион и бързо се превръща в процъфтяващ град. През 72 г. пр. Хр. Аполония е разграбена от войските на Марк Теренций Лукул. Той отнася статуята на Аполон в Рим, а градът насилствено е присъединен към римските владения.

Куратори на експозицията са - Димитър Недев - директор на Археологическия музей в Созопол, археологът Кръстина Панайотова - ръководител на разкопките на "Свети Кирик" и Александър Барализ от музей "Лувър".

"Предметите за пръв път се връщат в България", каза пред "Труд" Александър Барализ.

Изложбата вече бе подредена в Созопол, в началото на лятото. Новината, че експонати от френския "Лувър" се връщат в Созопол един век, след като са били открити при разкопките на остров "Свети Кирик", бързо обиколи черноморието и привлече много наши и чужди туристи.

"Сега, в София, тя ще бъде обогатена с експонати от НИМ, от 90- те години на 20- ти век, когато се започна втората голяма кампания за проучвания на некропола на Аполония ръководена от проф Божидар Димитров. Осъществява се една колаборация с цел популяризиране на нашето искторическо наследство което е част от общо европейското и се надяваме това да допринесе за българо френските културни контакти", каза Димитър Недев, директор на Созополския музей.

В изложбата има още керамични фризове от храма на Аполон, на които се виждат сцени от битка, фигурални съдове, съдове за благовония, предмети, показващи почит към богинята Кибела и към Афродита и др.

Уникалната експозиция ще бъде открита на 13- ти декември, в 18 часа в Музея за история на София.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Мария Кехайова, кореспондент на "Труд" в Бургас

Този уебсайт използва "бисквитки"