Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП-Пловдив: Георги Гергов има право и на политическо, и на лично мнение

Кое в интервюто му ви възмути така, питат от Областния съвет на БСП - област Пловдив четирима депутати, които осъдиха телевизионна изява

Един политически лидер като Георги Гергов има право и на политическо, и на лично мнение. Макар че в конкретния случай той "изрази единствено и само персонална оценка по повод взетите мерки в условията на пандемия. Надяваме се, че личното мнение все още не е забранено в БСП от другарката Нинова."

Това заявяват от Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП-Пловдив в отговор на разпространена в медиите от "Позитано" 20 позиция на четирима народни представители, осъждаща телевизионно интервю на Гергов.

"Кое в интервюто му ви възмути така", попитаха от Областния съвет на БСП - област Пловдив. "Дали това, че е изтеглил 21 милиона без помощ от държавата, за да поддържа бизнеса си и за да се грижи за 1 500 работещи, че няма да съкращава служители, защото всички трябва да бъдат солидарни и отговорни, че бизнесът в този момент трябва да е отговорен наравно с политиците и не трябва да търсим популизъм или политически дивиденти", добавят от БСП - област Пловдив.

Пълните текстове на двете позиции и списъците на подписалите ги:

ПОЗИЦИЯ НА ИБ НА ГС НА БСП – ПЛОВДИВ

Относно: Разпространена в медиите позиция на четирима народни представители

Във връзка с разпространената позиция на депутатите от Пловдив-област: Веска Ненчева, Манол Генов и Димитър Аргиров, и на пловдивския народен представител Георги Йорданов, заявяваме следното:

Парламентът трябва да работи конструктивно, дисциплинирано, давайки пример за институционална отговорност. Опозицията е призвана да бъде ярка, смислена и адекватна на времето и пространството, вместо охотен съучастник в превръщането на Народното събрание в цирк. Пряката работа на народното представителство е законотворчество, а не вътрешнопартийни интриги. Чрез законодателни инициативи депутатите материализират политическо поведение, а не участват в сплетни, за да направят добро впечатление на националното ръководство. Никой никъде и никога не е отричал парламентарния характер на републиката, най-малко областният председател на БСП, затова в позицията на четиримата прозира нещо по-дълбоко и нелицеприятно, мотивирано от собствен интерес.

Един политически лидер като др. Гергов има право и на политическо, и на лично мнение. Макар че в конкретния случай той изрази единствено и само персонална оценка по повод взетите мерки в условията на пандемия. Надяваме се, че личното мнение все още не е забранено в БСП от другарката Нинова.

Парламентарното поведение на нашата група не е унижение, а самоунижение, особено с предложението, на което президентът дори наложи вето. Това повдига въпроса за качеството и капацитета на хората, които сме изпратили да ни представляват. Вместо да губят време в пространни съобщения до медиите с характер на осъдителни присъди, можеха да работят по преките си задължения да бъдат практически алтернатива, а не псевдо такава.

Етикетите „самоовластяване“, „тоталитарност“ и „слугинаж“, които употребяват другарите депутати, само потвърждават втория план на тяхната медийна изява. Всеизвестната е максимата, че най-добрата защита е атаката, затова ясно разбираме какво се крие зад акта им. Да се измести темата, да се постави друг акцент в общественото пространство, за да се скрият реалните процеси, които вървят под повърхността. А тези процеси се очертават от кръг въпроси като:

1. Защо БСП в парламента непрекъснато е в режим на махленски скандали?

2. Защо БСП в парламента постоянно предпочита конфликтното поведение?

3. Защо предложенията на БСП в парламента не са реално и обективно алтернативни?

4. Защо популизмът е взел връх в реториката на парламентарните говорители?

5. Защо демагогията е предпочитаната линия на поведение в парламентарната група пред диалог с единствена грижа – състоянието и перспективите на България и българите?

6. Кой и защо има интерес от това поведение?

7. Кому е изгодно това състояние на опозиция с ниско качество на законодателни инициативи?

8. Кой умишлено държи парламентарната група в тази кондиция? Защо я държи?

Отговорите на горните въпроси дават основание за обоснованото предположение, че договорки, колабориране и „заиграване“ с ГЕРБ има, но то не е в Пловдив. Адресът е в столицата и кабинетът е на „Позитано“ 20, където властва принципа „Разделяй и владей“.

В заключение – медийните постановки на четиримата другари депутати именно са откровен слугинаж, подчинен на лична изгода с надеждата да им бъде осигурен още един мандат на депутатските банки. Ако бяха използвали времето и усилията си, отделени за реакция срещу областния председател, в пряка законодателна работа, вероятно БСП щеше да бъде действената алтернатива, която претендира, че е. Ако бяха отделили и време да бъдат сред хората, щяха да разберат настроението и мнението им. И това са критичните бележки в писмото на др. Гергов до членовете на Националния съвет. За разлика от четиримата другари депутати, той не си позволи да го оповести в медиите, защото както каза и в интервюто си, вътрешнопартийните теми са за партийните форуми. Тази ремарка отбягва на другарите депутати, защото поставената им задача е да инициират конфликт на партийния терен. Изпълнението на тази задача, както знаем всички, носи точки пред националното ръководство. Този терен е познат и безопасен, поради което предпочитан за играчите, на които липсват мащаби и хоризонти за правене на политика в интерес на обществото.

И съвсем накрая – към другарите депутати: Разбираме мотивацията ви, но поне избягвайте да говорите за достойнство и чест, защото това не са празни думи! Но, ако може, не участвайте в стратегията за отслабване на партията и превръщането й в посредствена опозиция.

Ние, членовете на Изпълнителното бюро, единодушно се обявяваме за консолидацията вътре в Партията; ще се противопоставим на всички опити за вътрешнопартийно разделение и взаимно противопоставяне. Точно такава е основната идея от позицията на др. Гергов, а тя се съдържа в думите му : „В условията на криза политиците трябва да се обединяват, да дават предложения и решения, а не да търсят дребни политически дивиденти“.

Приета с Решение № 196 на Заседание на ИБ от 23.04.2020 г.

ИБ на БСП – Пловдив:

Красимир Трифонов, председател на ГС на БСП - Пловдив

Николай Радев, зам.-председател, председател на ППГОС в ОбС - Пловдив

Теодора Халачева, зам.-председател, народен представител

Георги Търновалийски, член, народен представител

Димитрина Вакрилова, секретар „Организационни дейности“

Петя Манева, секретар „Финанси“

Нина Чавдарова, член, Медийна политика

доц. Ангел Иванов, член, зам.-председател на ОбС - Пловдив

д-р Любомир Паунов, член, координатор на МО на БСП - Пловдив

Тодор Стоилов, член и председател на РС - Централен

д-р Атанас Баташки, член и председател на РС - Северен

Добромира Тошева, член и председател на РС - Тракия

инж. Йордан Василев, член и председател на РС - Източен

Костадин Беларев, председател на РС - Южен

 

ПОЗИЦИЯ

на членове на Областния съвет на БСП - област Пловдив

В публикувана и разпространена през медиите позиция на „група народни представители от Пловдив и област Пловдив“ публично се обсъжда лично интервю и позиция на Георги Гергов, която бе изпратена единствено на членовете на НС, председателите на Общински съвети в област Пловдив и председателите на Областни съвети в страната. Позиция със становище да се говори вътре в партията.

Днес, в подкрепа на истината ще предоставим, написаното от него, заедно с настоящата ни позиция. Чрез нея искаме да зададем и няколко въпроса към четиримата депутати във връзка с изказаните от тях твърдения.

Първо, кое в интервюто му ви възмути така?

Дали това, че е изтеглил 21 милиона без помощ от държавата, за да поддържа бизнеса си и за да се грижи за 1 500 работещи, че няма да съкращава служители, защото всички трябва да бъдат солидарни и отговорни, че бизнесът в този момент трябва да е отговорен наравно с политиците и не трябва да търсим популизъм или политически дивиденти, и че тези фирми, които не са изрядни няма как да искат държавата да им помага. Защото мерките са според джоба на държавата.

Или ви притесни това, че е дарил 1 милион за нуждите на Пловдив и страната в тази криза?

А може би припомнянето на ваши действия- извънредното положение бе гласувано от всички в парламента, а преди година вие напуснахте Народното събрание за три месеца?

Вашият вчерашен отговор не кореспондира с неговото искане въпросите да се решават в Национален съвет защото нашата партия не е лидерска и членовете на Националния съвет трябва да кажат своето мнение. Предполагаме, че ви е засегнало мнението, че БСП трябва да има своите отговори - как да се излезе от кризата и да се оцелее в следващите месеци или година.

В позицията си Вие, уважаеми народни представители намесвате няколко теми: Парламентаризъм, партийни отношения и лични амбиции.

Считаме, че е време да отговорим на тях, за да няма съмнения в обществото и сред партийните членове- кой и къде се намира в тази публична акция.

И ще започнем по ред.

1. Парламентаризъм.

Твърдите, че „страна с парламентарно управление повече от логично е Народното събрание да носи висока отговорност за начина, по който държавата ни се превежда през всички измерения на настоящата криза“. Съгласни сме с това твърдение, обаче искаме да попитаме следното: Колко пъти в рамките на тази криза Вие, подписалите позицията се обадихте на нас, партийните председатели, за да попитате как се справяме, от какво имаме нужда и как да ни помогнете? Да, въпроса е риторичен, отговорът е еднозначен – Нито веднъж!

И още един въпрос в хода на питанията за парламентаризма и вашата дейност в 44.Народно събрание- Кога ни питахте какво да предлагате в НС и как да го гласувате? Пита ли ни някой за трите месеца, в които ви нямаше в парламента и как защитихте правата ни в това отсъствие? Знаете ли какви и колко закона са приети във ваше отсъствие?

1. БСП.

БСП не е авторитарна и еднолична партия. Нито в телевизионното интервю, нито в изпратената позиция Георги Гергов не се опира на решение на партиен орган. Но след като питате защо не се е допитал, то тогава и вашата „единствена почтена позиция“ щеше да е да се допитате до хората, които са ви избирали.

Защото не трябва да забравяте, че ние, социалистите водим вашите битки. Работихме, заставахме зад вашите кандидатури и считаме, че поведението Ви омаловажава мнението и дейността на тези, които ви издигаха и избираха. Затова считаме, че въпреки заявките, че защитавате името на БСП, вие работите за други интереси. А такова политическо поведение е меко казано безотговорно.

2. Личните амбиции.

Уважаеми народни представители, призоваваме Ви да прекратите „медийните бомби” и да проявите отговорност на нивото на очакванията на редовите членове, които спазваме Устава и се придържаме към етичните норми в Българската социалистическа партия. В името на единството проявете политическа зрялост. Не бъркайте себеотдаването ни в името на социалистическата кауза с лични пристрастия. Погледнете назад и си дайте сметка, колко пъти сме губили, когато сте се поддавали на негативизма и хуленето вътре в БСП, когато сте преповтаряли чужди обвинения. Считаме, че такова политическо поведение е безотговорно и е плод единствено на политически амбиции на някои представители на БСП. Социалистите и симпатизантите няма да понесем повече разочарования.

Подписали:

1. Д-р Венера Башова

2. Кръстьо Кодошев

3. Атанас Телчаров

4. Константин Витанов

5. Виолета Христодулова

6. Иван Стоев

7. Костадин Беларев

8. Добромира Тошева

9. Йордан Василев

10. Красимир Трифонов

11. Тодор Стоилов

12. Д- р Атанас Баташки

13. Димитър Алексов

14. Димитринка Вакрилова

15. Николай Митков

16. Теодора Стефанова

17. Мария Начева

18. Атанас Ненков

19. Веско Бонов

20. Нонка Атанасова

21. Александра Берданкова

22. Доц. Ангел Иванов

23. Виктор Простов

24. Калин Калапанков

25. Петя Манева

26. Николай Радев

27. Ангел Петров

28. Теодора Халачева

29. Георги Търновалийски

30. Д-р Любомир Паунов

31. Атанас Петков

32. Галин Дурев

33. Димитър Здравков

34. Явор Гечев

Членове на ОблС на БСП Пловдив, Председатели на ОБ/РС на БСП Пловдив област и членове на НС на БСП.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"