Има ли политически чадър над „зелените” смукачи на европари

В измамите с къщите за гости сумата е същата и прокуратурата се задейства

Близо 210 милиона лева от еврофондовете за опазване на биологичното разнообразие в България са отпуснати в програмния период от 2007 до 2013 година, съобщиха за “Труд” от Министерството на околната среда и водите. Проверка на вестника показа, че по-голяма част от това огромно финансиране е отишло в джобовете на “екологичните” организации от коалицията “За да остане природа в България”. До днес не е известно техен проект да е бил проверяван от прокуратурата, въпреки десетките доказателства за злоупотреби, които “Труд” е разкривал през годините в разследванията си за “екологичните” неправителствени организации (НПО).

Държавното обвинение започ­на активно разплитане на далаверите с къщите за гости, където става въпрос за злоупотреби за около 200 милиона лева, отпуснати по Оперативната програма за развитие на селските райони. В същото време няма реакция по усвоените пари от “природозащитните” НПО по Оперативна програма “Околна среда”, където сумата в сектор “Биоразнообразие” е почти същата.

Спокойствието, на което се радват “зелените”, може да бъде обяснено с отворен над тях политически чадър.

Както “Труд” неведнъж е доказвал, изсмуканите евросредства от “еколозите” изобщо не отиват за опазването на застрашените видове у нас, а се ползват за политически пиар, очернящи страната ни кампании в чуждестранни медии, съдебни дела срещу ключови инвестиционни проекти и удовлетворяване на лични финансови интереси.

Няма логичен отговор на въпроса защо прокуратурата и службите за сигурност повече от 10 години се правят, че не съществуват злоупотреби с еврофондове в опазването на природата, след като са налице десетки примери за меко казано съмнителната полза от проектите, реализирани от “природозащитниците”.

Именно по Приоритетна ос 3 на ОПОС 2007-2013: “Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие”, “еколозите” от “За да остане природа в България” получават финансиране, за да разчертаят границите на европейската мрежа от защитени зони “Натура 2000”. Както “Труд” многократно е съобщавал, за тази дейност “зелените” НПО получават 9 милиона лева.

Вместо да спазят европейските изисквания всяка зона да бъде обявявана за защитена на базата на неоспорими научни доказателства, събрани от работа на терен, с точни координати и маркирани с GPS маршрути, “еколозите” свършват цялата работа от бюрата в офисите си в София.

Ползват така наречените прогнозни модели, които нямат никаква стойност - в момента по тяхна преценка 34.8% от територията на България е в границите на Натура 2000. “Зелените” използват това, за да спират чрез съдебни дела ключови инвестиции от регионално и национално значение. Но най-ощетени са 1 200 000 собственици на частни имоти, които не могат да се разпореждат с тях, защото на хартия се води, че на тези терени има защитени видове.

Прокуратура до днес не се е поинтересувала как така в Натура 2000 освен тези частни земи, са попаднали гробището край село Топола, хвостохранилището на голяма минна компания, военното летище край Балчик и още много други терени, които не отговарят на критериите за защитени зони.

С европари за опазване на биологичното разнообразие “еколозите” са правили и Плановете за управление на много от защитените територии у нас - Националните и Природните паркове.

Във всички тези места те са заложили тежки забрани, които правят невъзможно развитието на цели региони. Не може да се развива туризъм, не може да се пасат домашни животни, не може да се строят селскостопански сгради.

Имената, които стоят зад “екологичните” организации, също са известни на прокуратурата. Става дума за малък семейно-приятелски кръг, ръководен от нелегитимния председател на сдружение “Асоциация на парковете в България” Тома Белев и жена му Веселина Кавръкова - тя оглавява българския клон на компрометираната в световен мащаб швейцарска офшорка Световен фонд за дивата природа (WWF).

През март американският сайт Buzfeednews.com публикува мащабно разследване, което доказва как наемници на WWF убиват и изнасилват хора в Азия и Африка. Въпреки че по цял свят организацията стана обект на проверки, у нас тя продължава да има безпроблемен достъп до средства от Брюксел и националния бюджет.

Тома Белев повече от 10 години се опитва да влезе в политиката чрез бившата партия “Зелените”, която бе осъдена, че ползва незаконно името и наскоро се преименува.

В момента Белев е кандидат за евродепутат в листата на “Демократична България” - коалиция между “Да, България” на Христо Иванов и ДСБ на Атанас Атанасов.

Това е пореденият опит за “еколога” да се добере до място в Брюксел - той се пробва от 2007 година, когато събра под 1%. По време на избори за национален парламент Тома Белев е редовен кандидат, но никога не е успявал да събере повече от няколкостотин гласа.

Това не пречи на Белев и приближените му да се обявяват за граждани, нямащи нищо общо с политическия живот. Причината е проста - като неправителствени организации от “За да остане природа в България” те имат достъп до еврофондовете.

Така че докато прокуратурата проверява далаверите с къщите за гости на стойност 200 милиона лева, може най-сетне да се позаинтересува и от “зелените” злоупотреби с европейски пари в областта на биологичното разнообразие, заради които 34.8% от България е със статут на защитена зона.

Нулева полза: Кухите проекти на „еколозите“

От десетките реализирани проекти за милиони евро, няма нито един, който да е с доказана полза за природата.

Примерите са много. Ето някои от тях: „природозащитниците“ са усвоили 580 000 лева за наблюдение на диви кози и мечки на Витоша. Отделно са имали проект на стойност 450 000 лева за броене на трипръсти кълвачи и глухари. Имали са достъп до 4 милиона лева и за броене на ястреби и орли и до още толкова пари за опазване на популациите на пеликаните в Бургаска област.

За да пазят египетския лешояд са направили план, за който са спечелили финансиране от 5.5 милиона лева. Добрали са се до 8 милиона лева с проект за опазване на орлите от жиците на далекопроводите. За развъждането на планинския кеклик са кандидатствали за 1.1 милиона лева. За големите европейски лешояди и тяхното пазене са спечелили 3 милиона лева.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Екип на Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"