Испания мисли да удължи извънредното положение

Испанският премиер Педро Санчес поиска удължаване на извънредното положение в страна, докато унгарският му колега Орбан обяви, че разхлабва мерките в столицата Будапеща. 

Санчес иска да удължи с около месец извънредното положение в Испания, което изтича на 24 май.  Това ще бъде последното извънредно положение и то ще трае до края на изолацията, заяви той в телевизионна реч. 

"Изключение правят областите, най-засегнати от епидемията и най-населените райони, които ще продължат да спазват правилата от фаза едно. Това са района на Мадрид и град Барселона и предградията му. Тези области ще останат във фаза нула до следващата седмица, но ще бъде позволено да отворят повечето магазини, културни обекти и развлекателни паркове."

Испания днес регистрира най-ниският брой жертви от средата на март насам - 102 починали за последното денонощие. 

В същото време унгарското правителство ще започне поетапна отмяна на ограничителните мерки в столицата Будапеща, две седмици след като карантината беше вдигната в останалата част на страната. Според премиера Орбан епидемията е овладяна и в Будапеща. 

А американският президент Доналд Тръмп заяви, че администрацията му обмисля дали да възобнови плащанията към Световната здравна организация, които бяха спрени през април. Това е само една от възможностите, които се обсъждат във Вашингтон. Ако вноските бъдат подновени, те ще са в размер на 10% от предишната сума, уточни Тръмп. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"