Китай пусна тестово първата държавна цифрова валута

През следващата седмица Китай ще започне тестови плащания в нова цифрова валута в четири големи града, съобща The Guardian.

През последните месеци централната банка на Китай бързо развива електронния юан - той ще се превърне в първата държавна цифрова валута в голяма икономика.

Съобщава се, че експериментът вече е започнал в редица градове, включително Шенжен, Сучжоу и Ченду, както и в нов район на юг от столицата и места, където през 2022 г. ще се проведат зимните олимпийски игри в Пекин.

Според изданието China Daily, държавно издание, дигиталната валута е въведена в платежната система на градовете, а редица длъжностни лица и държавни служители ще получат заплатите си от май именно в такава валута.

Съобщава се, че в Сучжоу цифровата валута ще се използва за заплащане на транспорт, докато в Сюнян акцентът ще бъде върху храните и търговията на дребно.

Според някои информации редица компании са се съгласили да участват в експеримента.

На 17 април Институтът за изследване на цифровите валути на Китайската народна банка - именно той разработва нова система - заяви, че работата по цифровия юан "постоянно се движи напред". По данни на CCTV, проектирането, функционалните изследвания и развитието и отстраняването на грешки в голяма степен са завършени.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"