Конгресът на САЩ одобри нов пакет от 500 млрд. долара икономически мерки срещу COVID-19

Камарата на представителите на САЩ одобри още един пакет от мерки в размер на близо 500 милиарда долара за справяне с последиците от пандемията на новия коронавирус. 388 законодатели подкрепиха инициативата, петима гласуваха против, един се въздържа, предава ТАСС.

Сенатът одобри законопроекта по-рано тази седмица. В близко бъдеще документът ще бъде подписан от американския президент Доналд Тръмп.

Законопроектът предвижда отпускането на повече от 300 милиарда долара за програмата на преференциалните заеми за малкия бизнес (програма за защита на заплатите). Компаниите, които са срещнали финансови затруднения, може да не върнат получените по този начин средства, при условие че са изразходвани за заплати на служители, лихви по ипотечни кредити, както и за наем и комунални услуги. По-рано Конгресът вече беше отпуснал 350 милиарда долара за тази програма, но до средата на април средствата бяха изчерпани.

Освен това законопроектът предвижда отпускането на още 60 милиарда долара по друга програма за подпомагане на малкия бизнес. Предлага се също така да се изпратят 75 милиарда долара в болници и 25 милиарда долара за тестова програма за идентифициране на коронавирус.

„Благодарен съм на Конгреса за този отговор на призива ми за допълнителни 320 милиарда долара помощ за американски работници и малки предприятия. В момент, когато много американци са изправени пред значителни икономически проблеми, този законопроект ще помогне на малкия бизнес да запази милиони работници и да им даде заплати“, каза Тръмп, говорейки в Белия дом след гласуването в Камарата на представителите.

Той добави, че много щати вече са започнали да се възстановяват. „Просто е прекрасно, вдъхновява ни. Ние излизаме добре от тази ситуация [с коронавирус]. Щастлив съм“, добави американският лидер, като похвали губернаторите на щатите за свършената работа. По неговите думи, ръководителите на различни щати, с които наскоро разговарял по телефона, признават „водещата роля“ на САЩ в борбата с коронавируса.

Предишният пакет от стимулиращи мерки в размер на над 2 трилиона долара беше приет в края на март. Преди това законодателите отпуснаха 8,3 милиарда долара на администрацията на САЩ, за да овладее пандемията.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"