Убийството във Виноградец: Лазар Влайков провел 15 телефонни разговора за 26 минути с жена си във фаталната нощ

Показанията на свидетелите са противоречиви

Подалият оставка като председател на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков е провел 15 телефонни разговора за 26 минути със съпругата си в периода между 23,01 часа, когато е извършено убийството на собственика на ресторант „Градина” в село Виноградец Наско Тонкев, и 23.27 часа, се разбра във вторник след обяд в Окръжния съд в Пазарджик. Там беше гледан протестът на Окръжна прокуратура – Пазарджик срещу решението на Районния съд, който наложи на Лазар Влайков с мярка за неотклонение „домашен арест” вместо исканата от държавното обвинение „задържане под стража”.

Според окръжния прокурор Васил Малинов разпечатката на единия от трите телефона на Лазар Влайков и проведените 15 разговора с жена му показвала, че съпругата му не е била през цялото време на масата и местопрестъплението и не е била пряк свидетел на случилото се, както самата тя твърди в показанията си. Според прокурор Малинов по този начин се появявала възможност този времеви период да бъдат манипулирани свидетели.

Малинов представи пред съдебния състав начело със съдия Ивета Парпулова нови доказателства към убийството в село Виноградец и резултатите от три експертизи – две химични и една съдебно-медицинска експертизи. Според химичната експертиза и натривките по ръцете на 6-годишния Юри Кирилов Влайков, Лазар Влайков и Наско Тонкев става ясно, че по ръката на детето и левия ръкав на Влайков има едни и същи по състав микрочастици, докато по ръцете на кръчмаря са съвсем други. От държавното обвинение правят заключение, че бойният пистолет „Глок” е даден на малкия Юри зареден от Лазар Влайков. От държавното обвинение приемат и версията, че детето може да е произвело фаталния изстрел, но държат на твърдението си, че пистолетът му е даден от Лазар Влайков.

Прокуратурата обърна внимание и на резултата от съдебно-медицинската експертиза, според която раневият канал, през който е проникнал куршумът е отляво надясно и отдолу нагоре, а според един от свидетелите детето е стояло от дясната страна на Наско Тонкев, така че няма как то да е простреляло ресторантьора. В пледоарията си пред съдия Ивета Парпулова прокурор Малинов атакува определението на Районен съд – Пазарджик, с което Влайков е с мярка „домашен арест”, наблягайки на убедеността си, че обвиняемият бил личност, демонстрираща превъзходство, недосегаемост и че всичко му е позволено. Това че не бил осъждан, не означавало, че не представлява опасност за околните, както и че няма да се укрие или да извърши друго престъпление.

Според адвокатката на Лазар Влайков Елвира Панкова барутни частици от друг вид са открити освен по ръцете на Лазар Влайков, малкия Юри и по тези на починалия Наско Влайков и няма яснота дали първите частици са от бойния пистолет „Глок” или от газово оръжие. С такова същата вечер са стреляли и детето, и Лазар Влайков. От защитата цитираха и показанията на бащата на 6-годишното момче – Кирил Влайков, който чул, че синът му иска пистолета и видял как Наско Тонкев му го подава. Според адвокат Елвира Панкова не е налице обосновано предположение по чл. 338, ал. 2 от Наказателния кодекс, че Лазар Влайков е дал бойния си пистолет на племенника си.

Самият Влайков твърди, че е дал „Глок”-а на Наско Тонкев, който имал разрешително за носене на оръжие. Адвокат Панкова призова съда да не се поддава на опитите за упражняване на натиск от страна на прокуратурата и на част от обществеността.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Николай Спасов, кореспондент на "Труд" в Пловдив

Този уебсайт използва "бисквитки"