Макрон: Още е твърде рано за победа над коронавируса

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че е още много рано да се „провъзгласи победа“ над коронавируса, но страната „върви в правилната посока“, предаде БГНЕС.

Френският лидер изрази оптимизъм по време на видеоконференция с префектите и представителите на регионалните власти и обяви, че нещата „като цяло вървят добре“.

В зависимост от развитието на епидемията, Франция ще може да премине към нова фаза на отслабване на ограниченията. Правителството прави непрекъснато оценка на ситуацията и „коригира“ мерките, „ако възникнат трудности“. Това включва мрачната перспектива за възстановяване на блокирането, ако има внезапно влошаване на кризата с коронавируса.

Както съобщава „Гардиън“, територията на Франция е оцветена в два цвята: червен, където вирусът все още циркулира и остават някои ограничения, на изток и в района на Париж, и зелен – там, където отсъства и повечето ограничения са премахнати.

Броят на пациентите с COVID-19, оставени на интензивна терапия, са намалели до по-малко от 2 500, което е най-ниската бройка от месец март насам. Смъртните случаи се увеличиха с 83 и общата им численост достигна 27 074.

Изданието припомня, че в понеделник Франция отмени строгите ограничения, което позволи някои магазини да отворят отново и част от учениците да се върнат в училище. Хората могат да излизат от домовете си без декларации, че това е необходимо.

Вчера беше отменена още една забрана, според която повече от 10 души не могат да се събират в частен дом, стига основното му предназначение да е за живеене.

Министерството на вътрешните работи призовава гражданите да бъдат внимателни и да спазват хигиенните норми.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"