Марк Еспър: НАТО е готов да защитава Източна Европа от руска агресия

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър изрази увереност, че военният съюз на НАТО е готов да защити източноевропейските страни. Той имаше снощи задълбочена презентация чрез онлайн конференция във Вашингтон, където говори за външните предизвикателства на САЩ в епоха на пандемия, предаде БГНЕС.

„Нараства готовността на НАТО да защитава източното си крило от потенциална руска агресия“, каза той. Министърът обаче не уточни дали едно от най-големите военни учения на Северноатлантическия алианс – „Defender 2020“, ще продължи. Ученията бяха прекратени, след като САЩ през март спряха да изпращат войски и техника.

Еспър подчерта, че НАТО е силен алианс, който увеличава бюджета си за отбрана. Приоритетът е да се разработи програмата „Четири по тридесет“, която предвижда прехвърлянето на 30 батальона, 30 ескадрили и 30 бойни кораба през Атлантическия океан в Европа в рамките на 30 дни.

„През последните няколко години наблюдаваме повишена готовност на НАТО. Мисля, че наличието на такава готовност е положително, както от гледна точка на съществуващия потенциал, така и от възможността за разгръщане на този потенциал“, каза Еспър.

Въпреки пандемията, Съединените щати следят отблизо потенциалните външни предизвикателства, като тези, идващи от Китай и Русия, така че Вашингтон предприема повече стъпки към адаптиране към “новите реалности”. Министърът каза, че влиянието на пандемията върху военната готовност на САЩ е малко и че се прибягва до активно стратегическо планиране, за да се избегне “по-голямо влияние” в бъдеще.

Въоръжените сили на САЩ наброяват около 2 милиона, а по-малко от 5 000 са заразените с коронавирус сред тях, по-малко от 100 са хоспитализирани, а двама са загинали, каза министърът.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"