Министър Вълчев: Към момента няма риск за заетостта на учителите в общинските и държавните детски градини

Към момента не съществува риск за заетостта на педагогическите специалисти в общинските и държавните детски градини. Педагогическите специалисти в частните детски градини ползват същите права, както и тези в общинските и държавните детски градини, но тяхната заетост може да бъде гарантирана само от техния работодател. Това заявява министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в писмен отговор на парламентарен въпрос за това какви са мерките за подкрепа на учителите в детските градини при извънредното положение.

В детските градини не се осъществява дистанционно обучение, тъй като на тази възраст не е подходящо децата да използват активно електронни устройства. Това важи за всички видове педагогически специалисти в детските градини,

пояснява министър Вълчев.

Той информира, че различните детски градини са предприели инициативи, свързани с разпространението и публикуването на дейности, подходящи за реализиране вкъщи с родителите, но те имат за цел да подкрепят семействата в този труден период, без да имат задължителен характер, информира БТА.

Министерството на образованието и науката съвместно с Националното сдружение на общините и след обсъждане със социалните партньори, изпрати примерни практики за оползотворяване на времето в условията на извънредното положение, осъществявани в отделни общини, съобщава министър Красимир Вълчев. Той уточнява, че съгласно изпратените препоръки, дейността на педагогическите специалисти следва да бъде организирана при спазването на разумен баланс между заетост и използване на платен отпуск.

Подходящо за учителите на трета и четвърта група е прилагането на режим на работа 2/3, при който в една седмица два дни са работни и в три дни те ползват платен отпуск, като следващата седмица е обратното. За учителите на първа и втора група - режим на работа 1/4, при който в седмицата един ден е работен, а в останалите четири дни те ползват платен отпуск. Съобразно конкретните потребности за подкрепа на децата може да бъдат включени психолози и педагогически съветници също в режим 1/4. По този начин може да се предотврати рискът от изчерпване на платения годишен отпуск, казва образователният министър.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"