Моловете поискаха дата за отваряне

Българската ритейл асоциация (БРА) и Асоциацията на химическото почистване в България (АХПБ) поискаха от премоера Бойко Борисов яснота кога ще бъдат отворени търговските центрове тип МОЛ и магазините в тях.

БРА и АХПБ са сезирали Българската стопанска камара, която изпрати писмо до премиера на страната и до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Ето и пълния текст на писмото:

Изх. № 03-00-23/14.05.2020 г. ДО

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РБ

КОПИЕ:

Г-Н КИРИЛ АНАНИЕВ

МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

ОТНОСНО: Цялостно възстановяване на дейността на търговските центрове

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Българската стопанска камара бе сезирана от Българската ритейл асоциация (БРА) и Асоциацията на химическото почистване в България (АХПБ) относно липсата на яснота кога ще бъде възстановена работата на търговските центрове тип МОЛ и магазините в тях.

Въпреки стартиралата от днес, 14 май, извънредна епидемиологична ситуация, налице е постепенно премахване на част от рестриктивните мерки срещу COVID-19 и вече доста бизнеси се завръщат към нормалния си ритъм на работа. Не така, обаче, стоят нещата по отношение на търговските обекти, намиращи се на територията на големите търговски центрове тип МОЛ, където дейността е възстановена частично – работят само банки, застрахователни офиси, аптеки, супермаркети, заведения с открити площи и киносалони.

По отношение на двата сектора – ритейл и химическо чистене, молим да имате предвид следното:

1.Ритейл секторът осигурява заетост на близо 295 000 души, които в момента са или на трудовата борса, или в неплатен отпуск. Фалирането на ритейлъри ще означава нови безработни, които да останат в тежест на държавата. Ако не оперират, търговците са в обективна невъзможност да плащат данъци и различни финансови задължения към държавата. Освен това, много от тях имат банкови кредити и са изправени пред реална опасност да не могат да ги обслужват занапред, а това ще създаде допълнителни проблеми в банковата система.

2.Ателиетата за химическо почистване на практика помагат в борбата срещу разпространението на епидемията, като използват съвременната технология за почистване чрез озон, при която ефективно се премахват близо 100% от познатите бактерии,акари и др. по текстилните тъкани и материи. Ателиетата по принцип са разположени в непосредствена близост до супермаркетите в съответните търговски центрове и отварянето им няма да затрудни въведения контрол на човекопотока. Концепцията на работа на ателиетата не включва седящи места, а се работи през гишета, което позволява успешно да бъде поддържана необходимата социална дистанция. Освен това, разполагат с автономна вентилация.

Считаме, че при прецизна организация и спазване на необходимите санитарно-хигиенни изисквания отварянето на търговските обекти на територията на моловете не би довело до усложняване на епидемиологичната обстановка, но сериозно ще намали негативните последици върху икономиката.

Във връзка с горното, изразяваме готовност за дискутиране на конкретна дата, на която търговските центрове ще могат да възстановят дейността си, както е в много държави в Европа. Разбира се, отварянето ще се случи при спазване на всички мерки за безопасност, въведени със заповедите на Министъра на здравеопазването. Тази конкретика ще даде възможност на членовете на БРА и АХПБ да планират и организират работата си подходящо и в съответствие с предписанията.

С УВАЖЕНИЕ,

РАДОСВЕТ РАДЕВ

Председател на УС на БСК

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"