Най-много големи къщи изграждат в столицата

Варна е на второ място по домове, които излизат на пазара

Тристайните отново са предпочитани

Най-масова е стоманобетонната конструкция

Най-много големи еднофамилни къщи и апартаменти с 5 и повече стаи са изградени в София, показват данните на Националния статистически институт за четвъртото тримесечие на 2019 г. За периода в столицата са въведени в експлоатация 54 жилища с поне 5 стаи. На второ място е област Варна, където на пазара са излезли 45 големи къщи и апартаменти. Третата позиция е за Пловдив с 32 нови големи жилища. Челната петица се допълва от София-област и Бургас, където завършените домове с 5 и повече стаи през тримесечието са съответно 24 и 23 броя.

На шесто място по строителство на големи къщи и апартаменти е Благоевград, където за едно тримесечие са въведени в експлоатация 15 такива жилища. Във всички останали области в страната завършените жилища с поне 5 стаи са по-малко от пръстите на двете ръце.

София е лидер и по общия брой на нови жилища, излезли на пазара през тримесечието. В София за три месеца в експлоатация са въведени 881 апартаменти и къщи. На второ и трето място с много близък резултат са областите Варна и Бургас, където са завършени съответно 699 и 639 жилища.

]
София е на първо място по въведени в експлоатация жилища през тримесечието.

Челната петица се допълва от Пловдив и Благоевград, съответно с 443 и 309 жилища, въведени в експлоатация през тримесечието. След това в класацията са областите Стара Загора, Кърджали, Велико Търново, Търговище, Плевен и Пазарджик, а София-област остава чак на 12-то място с 91 завършени домове. Оказва се, че сериозна строителна активност има в доста градове от страната.

Любопитно е обаче, че докато област Благоевград е на шесто място в страната по нови големи жилища, във Видин, Враца и Кюстендил възможностите на хората явно са по-малки, защото такива почти няма.

В южната част на страната строят много повече от северната, показват данните на НСИ. В Северозападния район на България въведените в експлоатация нови жилища в рамките на три месеца са само 139, а в Северния централен район - 268. Докато само в Южния централен район новите домове са 806, което е близо два пъти повече от двата северни района взети заедно.

Когато купуват имот, в който да живеят, хората търсят предимно апартаменти с повече стаи. При покупката на жилище с цел инвестиция обаче повечето се насочват към двустайните. През тримесечието завършените тристайни жилища са 1710 като отново стават фаворити на пазара, след като имаше периоди, в които най-много бяха двустайните. Тристайните жилища са 38,2% от всички излезли на пазара през тримесечието, а двустайните са 1678 и имат дял от 37,5%. Четиристайните къщи и апартаменти пък са 433 и изпреварват едностайните, които са 386.

Броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през четвъртото тримесечие е 1057, а новопостроените жилища в тях са 4474. На годишна база сградите са с 335 повече, или с 46%, а жилищата в тях се увеличават с 2101, или с 88%. Това показва нарастващата строителна активност в страната в резултат на увеличения интерес към новите жилища.

От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през тримесечието със стоманобетонна конструкция са 76%, с тухлена - 19,9%, с друга - 3,5%, а с панелна - 0,6%. Най-голям е делът на новопостроените къщи (75,2%), следвани от жилищните кооперации (18,2%). На годишна база се увеличава броят на новопостроените къщи, жилищни блокове и сгради от смесен тип, докато броят на новите вили намалява.

Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през тримесечието е 422,4 хил. кв. м, или с 81,4% повече в сравнение със същия период на предходната година, а жилищната площ се увеличава с 84,7% и достига 315,6 хил. кв. метра. Същевременно средната полезна площ на едно новопостроено жилище намалява от 98,1 кв. м на 94,4 кв. м. Най-голяма средна полезна площ на едно новопостроено жилище е регистрирана в областите Враца - 158 кв. м, и Силистра - 137,2 кв. м, а най-малка - във Велико Търново - 55,2 кв. м, и Плевен - 71,2 кв. метра.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Стефан Кючуков

Този уебсайт използва "бисквитки"