Новите безработни в САЩ надхвърлиха 26 млн. души

Тръмп подписа указа за забрана на имиграцията

Над 26 млн. души са се регистрирали в бюрата по труда в САЩ за последните пет седмици, от началото на прилагането на мерките за борба с пандемията от COVID-19, с което официално всички новооткрити работни места, създадени последното десетилетие, изчезнаха от статистиката, предаде Ройтерс, като цитира официални данни на американското министерство на заетостта.

Президентът Доналд Тръмп, който се намира в безпрецедентна криза, се опитва по всякакъв начин да рестартира парализираната икономика на страната, поощрявайки републиканските губернатори на няколко щати, да облекчат мерките срещу заразата, въпреки официалните здравни съвети, припомнят наблюдатели.

Едновременно с това, президентът Доналд Тръмп подписа в четвъртък указа, обявен от него „Туитър” ден по-рано, с който блокира имиграцията към САЩ, на основание, че постъпката му е с цел да „спаси” работните места на американските граждани. Срокът на действие на президентския акт е 60 дни, преди да бъде преразгледан и вероятно удължен, въпреки правните предизвикателства срещу които ще бъде изправен от политическите противници на Тръмп, коментират наблюдатели.

Указът фактически възпрепятства над 20 000 души месечно да бъдат одобрени за „зелена карта” и достъп до САЩ, посочва Ройтерс. Мярката блокира имигрирането към САЩ на основание работа или семейство, но няма да се отнася към специализираните работници, които влизат на американска територия с временни визи от типа H-1B, уточнява още агенцията.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"