Нови стипендии за БГ студенти във Великобритания

Университети със стратегии за привличане на кандидати след Брекзит

10% по-малко зрелостници на Острова

Няма ясни условия за приетите след септември 2021 г.

Английски университети ще търсят нови начини да запазят чуждестранните студенти, сред които и българските, след Брекзит. Към момента има 10% спад на кандидатите от България, отбелязваха организаторите на изложението “Световно образование” у нас.

По думите им ВУЗ-овете на Албиона обмислят да въведат различни иновации като интензивни 2-годишни бакалавърски програми или специални стипендии за чужденци.

“Към 15 януари, документи за прием в британски ВУЗ са подали 1710 българи или с 10% спад спрямо 2019 г., когато кандидатите бяха 1900”, обясни консултантът Стефка Златева.

Студентите, които ще започват да учат в Англия от тази есен, ще се съобразяват със сегашните условия за прием. Те ще имат право на студентски кредит. Таксата остава 9250 лири за целия период дори и в последствие да има промени. Нашите студенти ще бъдат със статут на уседналост, времето за регистрация на който е до 30 юни догодина.

Условията за приетите след септември 2021 г. обаче ще са ясни след споразумения на UK с останалите страни от ЕС.

След Острова на второ място по интерес сред кандидат-висшистите е Нидерландия. Там има 10-15% ръст на наши студенти, които по последни данни са 3200. За Германия от “Световно образование” отчитат възраждане на интереса.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"